Доларът поевтиня след данните за заетостта в частния сектор на САЩ

Работните места в частния сектор на американската икономика намаляват с 473 хил. през юни, показаха данните на консултантската компания ADP Employer Services. Междувременно планираните съкращения на служители от големите компании намаляват през юни и достигат най-ниската си стойност за последните петнадесет месеца.
Отчетът на ADP Employer Services следи месечното изменение на броя на заетите лица във всички отрасли на икономиката на САЩ, с изключение на публичния и селскостопанския сектор.
Броят на съкратените служители се оказа по-голям от очакванията на икономисти да бъдат закрити 388 хил. работни места. Броят на съкратените работни места през май бе коригиран до 485 хил. спрямо първоначално обявените 532 хил.
Данните за увеличението на съкратените работни места доведоха до силен спад на щатската валута спрямо еврото. Към 16:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при нива от 1,4162 долара за евро спрямо курс от 1,4053 два часа по-рано. Доларът поевтинява с 0,9% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия.
Утре ще бъде публикуван по-подробният отчет на американското правителство за състоянието на пазара на труда. Анализаторите прогнозират, че работните места в неселскостопанските отрасли на икономиката ще намалеят с 360 хил. през юни. Равнището на безработица в САЩ може да се повиши до 9,6% от работната сила през юни спрямо 9,2% през май.
Самостоятелен доклад на агенцията Challenger, Gray and Christmas разкри, че планираните съкращения в големите американски компании намаляват с 9% на годишна база през юни. Това е първият годишен спад на показателя за последната година.
Извадката на консултантската компания, която е специализирана в управлението на човешки ресурси, показва, че фирмите са освободили 74 хил. служители през юни спрямо 82 хил. служители за същия месец на миналата година. В сравнение с миналия месец планираните съкращения намаляват с 33%, което е пети пореден месечен спад.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *