Доларът приключва септември със солидни печалби

Доларът е на път да отчете най-голямо месечно поскъпване за последната повече от една година, въпреки че някои специалисти предупреждават, че тримесечното му рали е пред риска да се изчерпи. Търговията в Азия беше спокойна, а инвеститорите следяха внимателно разширяващите се демократични протести в Хонконг.

През последните три месеца долара получи сила от очакванията, че Федералният резерв ще започне да повишава лихвите доста преди останалите основни централни банки. Данни вчера показаха, че потребителските разходи в САЩ са се ускорили през август, което подкрепя положителната картина за американската икономика. В резултат на това доходността по двегодишните американски облигации скочи до почти 0.6%, което не се е случвало от май 2011 година. Това от своя страна увеличи привлекателността на долара срещу пo ниско доходните валути, коментира Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

Долар-йена удари вчера нов 6-годишен връх на 109.75, а днес е на 109.31. Еврото приближи дъното от ноември 2012 на 1-2661 след което скочи на 1.2690.
Данните за инфлацията в еврозоната, които ще бъдат публикувани по-късно днес ще бъдат следени внимателно. По-голямо от очакваното покачване може евентуално да помогне лихвите в еврозоната да останат стабилни.

Една от най-зле представилите се валути този месец е новозеландският долар, който се обезцени с почти 7%. Данни в понеделник потвърдиха, че Резервната банка на Нова Зеландия е интервенирала, за да отслаби валутата. Днес „новозеландецът“ е на 0.7775, след като вчера падна до 14-месечно дъно от 0.7708.
Приблизително също толкова зле се представи и австралийският долар. Той поевтиня с над 6% този месец, което е зловещ обрат след стабилната търговия в рейнджа 0.92-0.95.

Австралийският долар изпадна в немилост, след като нарасна волатилността в края на лятото. Неравномерният икономически растеж в Китай и спадовете на цената на желязната руда, която дава най-много пари в износа на Австралия, бяха основните причини за продажбите на валутата. В последствие се присъединиха и технически търгуващите дилъри след пробивите на важни подкрепи, което доведе до еднопосочно движение в посока дъното от януари на 0.8660. Вчера спада достигна 0.8684, а днес котировките са 0.8750.

Силата на долара доведе до най-голям месечен спад на златото за последните 15 месеца

Златото днес е стабилно и над 9-месечното дъно, но е на път да отчете най-голям месечен спад за последните 15 месеца, тъй като бързия растеж на долара намалява привлекателността му. Спот цената е на 1216 долара след спад в последните две сесии. Златото отчита 5.5% понижение за месеца, което е най-лошо представяне след юни 2013. Металът е на път и да отчете първа тримесечна загуба за годината. Миналата седмица той падна до 9-месечно дъно от 1206.85 долара.

Среброто завършва трети пореден месец със загуби, докато платината отчита най-голям месечен спад след май 2012 с понижение от 8%. Паладиумът е най-зле сред благородните метали с обезценка през септември от 12.4%, което е най-лошото му представяне след септември 2011.

Доларът продължава да е силен заради силните данни от САЩ и спекулациите, че Федералния резерв ще увеличи лихвите по-рано и по-бързо от очакваното. Силата на зелените пари прави деноминираните в долари метали по-скъпи за притежателите на други валути. Последните данни от вчера показаха ускорение на потребителските разходи през август в САЩ, което е положителен сигнал, че икономиката нараства във всички сектори.

Инвеститорите следят внимателно политическите размирици в Хонконг, където влошаване на напрежението може да доведе до покупки на златото в търсене на сигурност. Акциите вече пострадаха от тези протести. Десетки хиляди продемократично настроени демонстранти блокираха улиците в Хонг Конг и поддържат натиска върху Китай, който е изправен пред най-голямото политическо предизвикателство след акцията на площада Тянанмън преди 25 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *