Доларът продължава да печели от сигналите, дадени от ФЕД

Доларът продължи печелившата си серия във вторник, подкрепен от надеждите, че политиците ще увеличат лихвения процент, докато еврото продължаваше да се бори с очакванията за слаби данни за инфлацията и нови облекчения от страна на ЕЦБ, коментира bnr.bg.

Доларът бе на печалба от 0,16% спрямо кошница от валути, след като по време на късната нюйоркска търговия докосна нов връх за 2014 на 82.698, като най-ниската му стойност бе 82.434. Доларовият индекс последно се търгуваше на тези нива преди една година.

Междувременно търговците ще очакват икономическите данни от САЩ и данните за инфлацията в Европа по-късно тази седмица. Те също така продължиха да оценяват казаното по време на конференцията на централните банкери в Уайоминг, където председателят на ЕЦБ, Марио Драги, показа по-силна от очакваното склонност към нови облекчения на паричната политика.

Еврото се търгуваше при курс 1.3153, което е най-ниската му стойност от 9 септември до сега. В началото на май единната валута, споделяна от 18 държави, бе достигнала нивото от 1.40 долара за едно евро.

Спрямо йената доларът бе на печалба от 0,8% до 104.09 йени.
Цените на валутите бяха само леко засегнати от данните, показващи че поръчките на дълготрайни стоки, произведени в САЩ, за реализирали най- големия си ръст през юли поради силното международно търсене на самолети.

Към мечите настроения около еврото допринесоха слабите икономически данни за Германия и оставката на френското правителство след кавгата относно фискалната политика.

Еврото последно се търгуваше за 1.2081 швейцарски франка, след като в понеделник падна до 1.2072, което е и най- ниската му стойност от януари 2013 насам. Спадът може да тества тригодишното обещание на Швейцарската национална банка да поддържа курса от 1.20 франка за едно евро.

Инвеститорите, залагащи на слабостта на еврото, изчакват данните за инфлацията в петък. Очакванията на анализаторите са за спад на инфлацията от 0,4% през юли до 0,3% през август. Това би било доста под определената от ЕЦБ опасна зона от 1% и още по- далеч от целевото ниво на банката от малко под 2%.

Късно в петък, използвайки по-силен от обичайното език, председателят на ЕЦБ, Марио Драги, заяви, че банката е готова да отговори с всичките си „налични“ средства, в случай че инфлацията се понижи отново.
Тези коментари породиха спекулации, че от ЕЦБ може би са готови за ново облекчение на паричната политика, което тласна надолу възвръщаемостите на облигациите.
За разлика от Драги, председателят на Федералния редерв, Джанет Йелън, в петък се съгласи с притесненията на някои служители на ФЕД относно устойчивото равнище на паричните стимули, макар и да подчерта необходимостта да се действа с повишено внимание при увеличаването на основния лихвен процент на банката.

S&P 500 за пръв път затвори над 2 000 пункта

Американските акции поскъпнаха, тласкайки S&P 500 съвсем малко над границата от 2 000 пункта, което е първото му затваряне над тази стойност, след като икономически данни очертаха светло бъдеще за икономиката.

Енергийните акции, които следят темпа на растежа отблизо, поведоха възходящото движение. Енергийният индекс на S&P нарасна с 0,5%, което му донесе титлата на най- добре представилия се сред десетте основни сектора на S&P.

S&P 500 достигна дневен връх на 2 005.04, изкачвайки се над границата от 2 000 пункта за втори пореден ден. В понеделник обаче, индексът не успя да се задържи над това ниво и затвори на 1 997.92. С движението от вторник, S&P 500 и Dow Jones нарастват вече 10 от последните 13 сесии, а Nasdaq реализира печалби през 11 от последните 13 сесии.

Въпреки това голяма част от скорошните печалби на пазара дойдоха при ниски обеми, което предполага, че много от търговците се двоумят дали да се включат при сегашните нива.

Dow Jones нарасна с 29.83 пункта или 0,17% до 17 106.70, S&P 500 спечели 2.10 пункта или 0,11% до 2 000.02, а Nasdaq добави към стойността си 13.29 пункта или 0,29% и приключи на 4 570.64.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *