Доларът продължава да поскъпва

Доларът и вчера беше силен, тъй като представители на ФЕД продължиха да говорят за повишение на лихвите през юни, докато европейски политици предупредиха за опасност от силното евро.

Бен Бернанке, председател на ФЕД, и Уилям Пул, президент на ФЕД-Сан Франциско, вече намекнаха по-рано през седмицата, че лихвите ще бъдат повишени за 17-и пореден път по време на заседанието на централната банка на 28 и 29 юни. Вчера към тях се присъедини и Сюзън Байс, съпредседател на ФЕД, която заяви, че нивата на инфлацията са прекалено високи. Томас Хьониг, президент на ФЕД-Канзас, изрази същото мнение през деня, че инфлацията се движи в горните граници на приемливите нива.

Вчерашните изказвания доведоха до увеличение на шансовете за повишение на лихвите до 82% вероятност на пазара на фючърсите. Междувременно Голдман Сакс промени мнението си, че ФЕД този месец вече ще направи пауза в кампанията си.

В същото време еврото загуби позиции, заради изказвания на европейски политици, че преминаване на нивата от 1.30 биха навредили на еврозоната. След среща на финансовите министри от еврозоната, Тиери Бретон заяви, че единната валута е много добре оценена на сегашните нива и че е необходима бдителност с цел да не се преминат нивата от 1.30.

Неговият люксембургски колега Жан-Клод Юнкер допълни, че сегашните нива предизвикват известни грижи. Тези коментари свалиха до минимум вероятността днес ЕЦБ да повиши лихвите с 50 пункта. От излезлите вчера икономически данни стана ясно, че в еврозоната продажбите на дребно са се повишили през април на месечна основа с 1.4% при очаквания за ръст от 1% и предходен спад от 0.8%. На годишна база ръстът е 2.8%, при очаквания за повишение от 2.3% и предходен спад от 0.2%.

Що се отнася до търговията в по-дългосрочен план, анализаторите са раздвоени за бъдещето на долара. Според някои зелените пари ще поскъпнат най-вече срещу канадския долар, заради повишаващите се сигнали за мирно решение на проблема между Иран и западните сили. Други обаче са на мнение, че ново повишение на лихвите в САЩ ще навреди на американската икономика, което ще доведе до вторични негативни ефекти в целия свят. Тези анализатори допълват, че сегашното ново евентуално повишение на лихвите просто ще даде последна глътка въздух за долара.

Що се отнася до йената, анализаторите изразиха мнение, че последните загуби на фондовите борси в Япония, където основният борсов индекс Nikkei 225 загуби от стойността си 13.2% след средата на април, в крайна ще дадат отражение и върху йената. Причината не е, че ще намалеят чуждестранните капиталови потоци към Япония, а че се увеличава вероятността за промяна на монетарната политика на централната банка в посока на по-слабо увеличение на лихвите. В момента оценките са, че е изключително трудно за ЯЦБ да прекрати политиката на нулеви лихви през юли.

EURUSD Close1.2784 High 1.2836 Low 1.2761

Еврото и вчера спадна за трета поредна сесия, което не е ставало от март. Нашето мнение е, че на 1.2977 беше достигнат по-траен връх. Евентуални нови покачвания над въпросния връх ще срещнат съпротива при 1.3122, което е връх от 17 април миналата година. В по-близък план съпротива има на 1.2890, което е 62% корекция на големия спад 1.3663-1.1640.

При спад първа подкрепа е дъното от този месец на 1.2723. Следват 1.2660 и 1.2555.

Технически нива на подкрепа

1.2720*

1.2660

1.2555

Технически нива на съпротива

1.2890

1.2980*

1.3120

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *