Доларът се повиши до най-високите си стойности от ноември 2005 г.

Причината за поскъпването са положителните очаквания за американската икономика.

На международните валутни пазари доларът достигна до най-високите си нива за последните 4 месеца. Поскъпването на долара е подкрепено от очакванията за повишаването на годишната лихва в САЩ. Очаква се на заседанието на Федералния резерв, което ще се проведе на 27-28 март, управителния съвет да повиши годишния лихвен процент до 5 на сто, съобщава Bloomberg.

Влияние върху поскъпването на щатската валута оказва и неочаквания скок на продажбите на имотите в САЩ. През февруари, пазарът на имоти в страната е нараснал с повече от 5%. Повишение с около 10 на сто отбелязват и цените на недвижимите имоти спрямо данните за миналата година Средната оферта за недвижама собственост в САЩ е в размер на 209 хил. долара, отчитат в новинарския сайт ABC News.

През миналата седмица доларът повиши стойността си спрямо европейската валута с около 2% . В момента едно евро се разменя за 1,1972 долара. Доларът поскъпна и спрямо японската йена и днес търговията е на нива около 117,3 и 118,5 йени за един щатски долар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *