Доларът стабилен, но без посока

Доларът получи подкрепа от заседанието на Федералния резерв и повишението на лихвите, тъй като централните банкери в крайна сметка оставиха отворена възможността за ново повишение, доколкото потокът от фундаментална информация го изисква. Това предполага, че FOMC ще отделя изключително внимание на икономическите показатели, за да оцени максимално правилно реалното състояние на американската икономика и в резултат да реагира адекватно на промяната в трендовете, а този процес лесно може да отведе Fed Funds target rate до 5.0% преди централните банкери да обявят неутралитет.

В този смисъл вчера бяха обявени някои важни фундаментални показатели начело с ISM индекса от САЩ, който реализира слабо понижение спрямо предходния месец. През януари стойността му е 54.8 пункта, което съответства на стабилен растеж в индустриалния сектор, а компонентът на цените показва ръст от 63.0 до 65.0 пункта, което е в унисон с позицията на ФЕД от последните месеци, че използването на ресурсите в икономиката представлява ценови риск.

Също вчера получихме информация и за сектора на строителството, където разходите се увеличават с 1.0% (над консенсуса) и предполагат позитивен принос в данните за БВП за четвъртото тримесечие. Европейската икономика регистрира аналогично представяне през януари, PMI индексът слабо се понижава до 53.5 от 53.6 през декември и показва, че няма натиск върху ЕЦБ да повишава лихвите, тъй като възстановяването на растежа напредва бавно. До края на седмицата фокусът на вниманието ще бъде насочен към данните за безработицата от САЩ, които ще привлекат обичайното внимание, а дотогава рейнджовият характер на търговията вероятно ще се запази.

EURUSD Close 1.2066 High 1.2165 Low 1.2048

Еврото се търгува без посока и в тесен рейндж, като убедителен пробив под 1.2050, а впоследствие и под 1.2010 ще се счита за негативен сигнал, възстановяващ низходящия натиск, и на прицел ще бъде 1.1900 областта на първо време, а впоследствие и 1.1800 нивото. Дневните индикатори за момент запазват низходящия риск със значителната си негативна дивергенция. За да неутрализира този негативен сценарий е необходимо убедително поскъпване отново над 1.2180-1.2230 областта, което ще постави на прицел върха при 1.2325, но от друга страна седмичните индикатори за момент бързо изчерпват възходящия потенциал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *