Доларът с двугодишен връх спрямо йената, ръст и спрямо еврото

Доларът се повиши до нов двугодишен максимум спрямо японската йена, регистрирайки най-висока стойност от 119.88 йени за един щатски долар. Към момента доларът се търгува на ниво от 119.80 йени за един щатски долара.

Анализаторите обясняват поевтиняването на йената спрямо зелените пари с очакванията централната банка на Япония да запази нивото на нулевите лихви непроменено в средносрочен аспект, което насочва инвеститорите към щатската валута.

Към двугодишния си минимум се насочи и европейската валута. Към момента еврото се разменя за 1.1690 долара, което е с близо половин цент над минимума на европейската валута, достигнат преди близо две седмици.

Спадът на еврото става реалност на фона на очакванията на предстоящата на първи декември среща на ЕЦБ краткосрочните лихви да бъдат повишени с 25 базисни пункта до ниво от 2.25% на годишна база за пръв път от пет години насам.

Повишението ще бъде отговорът на ЕЦБ на растящата в резултат на по-високите енергийни цени инфлация в еврозоната.

През изминалата седмица председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише защити евентуалното бъдещо повишение на краткосрочните лихви, като заяви, че това е “наложително” действие в борбата срещу растящата инфлация.

Трише добави, че съществува опасност от инфлация и в тази насока предварителните мерки са по-добрата алтернатива от последващи закъснели действия.

Хармонизираният индекс на потребителските цени през октомври в еврозоната възлезе на 2.5% на годишна база по предварителни данни. Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност от 2.5%, след като през предходния месец септември инфлацията бе 2.6 на сто.

Инвеститорите обаче са раздвоени и очакват по-нататъшни указания относно бъдещата лихвена политика на ЕЦБ. Според мнозинството по-нататъшно повишение на лихвите ще бъде ограничено от слабия ръст на европейските икономики и ще стане реалност само след по-нататъшни признаци за растяща инфлация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *