Доларът ще стигне дъното до 1,20 лв. през есента

Американският долар ще достигне дъното от 1,20 – 1,50 лева през есента на тази година. Това прогнозира в интервю за „Дарик кафе” Веселин Калчев от финансова къща „Логос”. Според него след като доларът ще падне до тази стойност, от там нататък няма накъде да продължи обезценяването му и би трябвало да тръгне нагоре.

Към този момент проблемите на американската валута все още не са приключили, защото много неща върху нея – на първо място е миналогодишната криза на пазара на недвижимите имоти, която причини големи поражения на паричните пазари. През последните седем години зелените пари се обезценяват и заради огромните вътрешен и външен дефицит на САЩ. Рязкото покачване на златото и петрола също влияят негативно на долара.

Американската централна банка предприе мерки, като започна да сваля лихвите, за да стимулира икономиката, но е необходимо време, за да може те да дадат ефект. Минималният срок, който е нужен, за да има резултат от тези действия, е поне шест месеца. Така че преди началото на пролетта няма да видим окуражаващи новини от американската икономика, каза още Калчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *