Долината на розите е гостоприемна за столичния боклук

Софийските отпадъци ще продължат да се депонират на карловското сметище. Това стана ясно на вчерашната инфарктна сесия на ОбС, на която точките за отмяна на решението за приемане на столичния боклук бяха разгледани като втора и трета. Над 100 граждани присъстваха в залата /на снимката вляво/ и аплодираха всяко изказване на съветници за отмяна на решението и освиркваха всяко мнение, различно от това. Съветниците д-р Иван Моллов и Светлана Проданова, както и бившият зам.-кмет Ганчо Караджов обясниха, че на практика решението на ОбС от 17.10.2006 г. за депониране на 80 000 тона или 40 000 куб. м балирани отпадъци вече е изпълнено, защото са обработени 43 000 куб м столични боклуци. Матей Пенчев показа подписка от 69 бизнесмени от южната индустриална зона, които искали отмяна на решението за приемане на софийските отпадъци, защото се вредяло на бизнеса им. До микрофона бяха допуснати и 5 граждани, които яростно защитаваха същата теза. Двама от тях – бившите председатели на ОбС Георги Георгиев и Стоил Колев – в знак на протест поискаха имената им да бъдат заличени от таблото в залата, на което са изписани всички бивши кметове и председатели на ОбС.

След дълги и бурни дебати, продължили над 2 часа, 31-та съветници гласуваха предложенията за отмяна и спиране на депонирането на отпадъците от София, внесени от съветниците Тошко Стоев и Светлана Проданова-Каменова. „За“ отмяната и спирането гласуваха само 8 съветници – независимите Наска Казийска, Матей Пенчев и д-р Иван Моллов, Тошко Стоев и Светлана Проданова – Каменова от НДСВ, Бранимир Ботев и Бонка Карчева – Гичева от „Граждани за Розовата долина“ и Стефан Раев от БСП. „Против“ бяха 3, а останалите 22 от БСП, СДС, БЗНС – НС и ДПС се въздържаха.

Тогава гражданите в залата започнаха да викат и дюдюкат, да хвърлят бутилки с минерална вода и зелени сливи и опитаха да се разправят със съветниците /на снимката вляво/. Охранители на общината и полицаи мирно се намесиха и предотвратиха сблъсъци. Председателят на ОбС Стойо Карагенски обяви 10-минутна почивка, за да се успокоят страстите. Хората останаха в залата дълго след почивката и обмисляха по-нататъшни действия. Най-драстичното от тях е живи вериги да спират камионите с бали пред сметището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *