Домакинствата свиха потреблението на ток с 12%

С близо 12 на сто са намалили потреблението си битовите потребители през първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година, показва още отчетът на НЕК. Логичното обяснение освен икономиите на тока е топлата зима, която имахме. На домакинствата и на най-малките фирми, които са на ниско напрежение енерго дружествата са продали общо 8,4 млрд. киловатчаса. В същото време приходите на НЕК от продажбите на този сегмент са скочили с 12,5%, което се дължи на увеличението на цената от 1 януари, по която НЕК продава на ЕРП-тата, а те – на нас.

Общо на вътрешния пазар НЕК отчита намаление на продадената електроенергия през първото полугодие с 4,4 на сто на годишна база до 11,1 млрд. квтч. Това намаление се компенсира със сериозен ръст на продажбите на свободния пазар – със 132% до 1,96 млрд. квтч. Крайният резултат е увеличение на продажбите на ток от НЕК с 4,9 на сто.

От НЕК изтъкват, че заради високата цена, която плащат на ВЕИ-тата – 295 лв. на MWh и на топлофикациите – 209 лв. на MWh, миксът, който те формират се оскъпява и това ги поставя в неблагоприятно положение спрямо останалите участници на пазара. На тях се падат 58% от всички разходи за задължителния за изкупуване ток.

В отчета на компанията е посочено още, че през първите шест месеца на 2014-а са закупили с 20% повече ток от централите, чието производство подлежи на задължително изкупуване. От двете американски централи ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ НЕК е купила съответно с 12,7% и 43% повече електроенергия. За топлофикациите ръстът е с 9,4%. По-малко ток е купуван от заводските централи (с 10,5%) и ВЕИ (с 13%), чието производство също задължително се изкупува.

В същото време от АЕЦ „Козлодуй” НЕК е купила за първото полугодие с една четвърт по-малко ток, като това се дължи на многото фирми, които от регулирания са излезли на свободния пазар. При ТЕЦ „Марица Изток 2” намалението е с над 58%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *