Доминик Строс-Кан нарече Групата на 7-те най- развити страни „покойници“

В рамките на годишната среща на МВФ и Световната банка в Истанбул, която се открива официално на 6-7 октомври, вчера заседаваха министрите на финансите от страните на групата Г-7. В центъра на тяхното вниманиестоеше доларът, който силно поевтиня през последните седмици и стигна до най-ниското си равнище от 1995 година насам.

Дали финансовите министри от Г-7 ще предприемат конкретна стратегия за засилването на позициите на долара или срещата им няма да излезе извън обхвата на обичайните разговори около актуалните проблеми на глобалната валутно-финансова система. Ето този въпрос живо вълнува световните пазари, тъйкато президентът на Световната банка Робърт Зелик отправи предупреждение, че вече не е гарантирана позицията на долара като водеща резервна валута в света. Това стана, след публикуване на тревожните данни на МВФ през седмицата за „поведението“ на долара, след като делът му от общите валутни резерви намаля до най-ниското си равнище от 14 години насам.
Междувременно на пресконференция в Истанбул генералният директор на МВФ – Доминик Строс-Кан определи Групата на 7-те развити индустриални страни като „Покойниците“, което предизвика смях в залата. Той аргументира думите си с факта, че решенията на Г-7 са загубили значимост, защото са игнорирали останалите страни от проблемите на световната икономика.
„При новите глобални условия на преден план вече излиза Групата на 20-те“, подчерта шефът на Фонда и добави, че срещата, която започва на 6-7 октомври в Истанбул ще бъде повратен момент за трансформирането на Фонда, който ще се върне към своите изначални корени, поставени преди 60 години.
Турция е единствената страна в света, в която МВФ провежда годишната си среща извън Вашингтон, за втори път отново след 54 години в Истанубул.
21 600 души от силите на реда ще бъдат мобилизирани за световното събитие на Босфора, на което ще участват близо 20 000 души.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *