Доплащаме яко за парно

Изравнителните фактури ще са значително по-високи от предишни години

Очаквайте шок с изравнителните сметки за парно през юли, предупредиха експерти. 10 000 абонати на столичната „Топлофикация“ ще бъдат неприятно изненадани от голямото разминаване между това, което са плащали през зимата, и фактурите, които ще получат след годишното изравняване. Прогнозата е, че доплащането ще бъде много по-високо от предишни години.

Анализ, направен през зимата от енергийното министерство, показва, че данните, по които сме плащали, са коренно различни от сметките, които ще очакваме. Причините за това са три – големият брой изключени радиатори, кражбите на топло и некоректното отчитане от страна на някои топлинни счетоводители. Това посочи преди дни енергийният министър Румен Овчаров.

Заради спряното парно останалите абонати в сградите ще платят повече пари, защото към тях ще бъдат прехвърлени голяма част от общите разходи. Кражбите на топлинна енергия, които са придобили значителни размери, също завишават сметките на коректните платци. Внезапните проверки на инкасатори показват, че българинът е много изобретателен. В студените месеци сам монтира радиатори или сваля отчитащите уреди, без да разваля пломбите, единодушни са топлинните счетоводители.

От фирмите за дялово разпределение заявиха, че много високи сметки не се очакват. Цената на парното е скочила само веднъж през този сезон и това е усетено още през ноември. Леко увеличение при изравняването прогнозира Петя Маргаритова от „Та-Ес-Нелбо Инженеринг“. От „Бруната“ и „Техем“ не очакват драстични сметки. Сметките не могат да бъдат надувани от топлинните счетоводители, защото те само разпределят отчетеното от „Топлофикация“ потребление, заяви Антоанета Костова от „Техем“.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *