Доставките на компютри с най-голям спад от почти две години

Световните доставки на компютри са записали най-големия си спад от почти две години само през последното тримесечие, съобщава в. The Wall Street Journal. Данните на анализаторските компании IDC и Gartner са доста сходни и показват наличието на проблеми в сектора.

Според Gartner доставките през второто тримесечие на годината са се свили с 9.5% до 68.4 млн. устройства. Резултатите на IDC показват още по-голям спад – 11.8% на годишна база до 66.1 млн. бройки. IDC не брои таблетите като част от персоналните компютри.

IDC посочва, че Lenovo остава водещият производител, следван от HP и Dell. И трите водещи компании увеличават дяла си на пазара за сметка на по-малките производители.

Garnter очакват пазарът да се свие с общо 4% спрямо 2014 г. Надеждите са, че Windows 10 ще помогне свиването да е само толкова, а не и по-голямо.

Причините за продължаващия спад са ясни и не изглежда да има начин да се преодолеят. На първо място е значително повишеният интерес към мобилни устройства, които заменят компютрите за много от дейностите като интернет сърфиране, комуникация, забавление.

Освен това самите компютри вече са достатъчно развити и дори по-евтините модели вършат работа на масовия потребител и служител. Все по-малко потребители и компании имат нужда да обновяват компютрите си толкова често и удължават периода на използване на настоящите си устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *