Достъпът до Търговския регистър ще поевтинее 300 пъти

Пълната информация за всички вписвания, заличавания, залози, промени в капитала, смени в бордове, сливания и т.н., както и своевременната й актуализация, ще бъде достъпна срещу само 100 лв. годишна такса. В момента абонаментът струва 30 хил. лв. годишно и фирмите, които го плащат, се броят на пръсти.

Драстичното намаление ще се случи, ако служебното правителство успее да приеме промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията. Промени в проектопостановление на Министерството на правосъдието, качени на сайта му в петък, предвиждат намаление от 300 пъти. Оказало се, че сегашната тарифа е силно завишена, тъй като реално разходите за услугата са около 97 лв.

Промените са предложение на служебния министър Христо Иванов. В мотивите си той е записал, че ако таксата бъде намалена, се очаква много по-голям брой потребители да се възползват от предлаганата услуга, с което да се подпомогне бизнес средата и се внесе по-голяма сигурност в гражданския оборот. Ако правителството приеме промяната, поевтиняването ще е факт от 1 януари 2015 г.

В момента само 7 дружества са се абонирали за достъп до пълната база данни от регистъра и актуализацията й. Това са АПИС, ДАКСИ, „Сиела“, ИКАП – България ЕАД, „Лакорда“ и БТК. Първа инвестиционна банка също получава информация, но по собствено зададени критерии, т.е. достъпът й не е цялостен. Отделно 5 институции имат безплатен достъп, сред тях са Националната агенция по приходите, Националният статистически институт, Българската агенция за инвестиции и кадастърът. От министерството казаха, че не са водили разговори с фирмите, които имат пълен достъп, но се надяват цените на техните услуги да паднат. От друга страна, ако това не стане, всеки може да сключи собствен договор с Агенцията по вписванията. На сайта й може да се види типовата бланка, която се подписва, за да се ползва услугата.

И в момента до информацията в регистъра има безплатен достъп, за който се изисква само попълване на регистрационен формуляр на гише в агенцията. Пълният достъп обаче предоставя инсталация на софтуерен продукт с допълнителни много по-удобни опции за търсене. „След получаването на базата данни на Търговския регистър съответният получател може да я структурира и да извлича информация по зададени от него критерии“, пише и в мотивите на министър Иванов. Идеята е да се правят по-лесно анализ и съпоставка на данните, тъй като търсенето при безплатен достъп е съпроводено с множество неудобства.

Това е поредната промяна в цените на услугите на агенцията. Преди година паднаха таксите за регистрация на дружества с ограничена отговорност, акционерни дружества и еднолични търговци. Идеята за Търговския регистър, когато беше изваден от съда, беше да е прозрачен и общодостъпен. След това обаче последва частичното му затваряне заради оплаквания, че личните данни на хората, които участват в търговски дружества, са на показ на всички и с тях може да се злоупотребява. Сегашната стъпка е в положителна посока и защото таксата от 30 хил. лв. пращаше България на последните места в европейските рейтинги за прозрачност и демократичност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *