„Достъпът за бюрократи – забранен“.

Малко село в Чехия се обяви за независимо от бюрократите в Прага и така ги направи за смях в края на чешкото председателство на ЕС. Най-обикновена делнична случка станала повод за това на пръв поглед драстично решение, пише Дойче веле.
Чехия председателстваше шест месеца ЕС и се прочу най-вече с непоклатимия евроскептицизъм на президента си. В страната има обаче и немалко скептицизъм по отношение на управляващите и най-вече по отношение на тежката бюрокрация. Пред бохемското село Индриховице отскоро има дори пътен знак: „Достъпът за бюрократи – забранен“.

Планини от документи

Добре дошъл е само този, който не разваля хармонията и идилията в селото. Идеята осенила кмета на селото Петър Павек, когато фотокопирната машина в общината блокирала от многобройните копия, които трябвало да се правят за бюрократите в далечна Прага.

„Защо са ни тези 70 хиляди копия на документи, които трябваше да направим в последно време“, пита младият кмет и си отговаря сам: „Не са нито за мен, нито за хората в селото. Установихме, че сме залети от формуляри с искания от всякакви служби и бюрократи в Прага.“

Най-напред кметът Павек решил да игнорира писмата от Прага. Цели шест месеца не отворил нито едно от тях. „Последствия нямаше“, казва той и обобщава: „Държавата е машинария, която често се обръща срещу хората. Не само тук в Чехия. Така че за мен е по-добре, ако част от правомощията се прехвърлят към Европа“, казва кметът на бохемското село.

На принципа: помогни си сам, за да ти помогнат и други, в селото не губят време за празни надежди и затова са постигнали почти цялостната си независимост от Прага, че и от Брюксел. Бохемското село произвежда само тока, от който се нуждае, използвайки възобновяеми енергийни източници. Все повече стават и еко-къщите с топлоизолация и със собствен кладенец.

Независимост по всички параграфи

Мелани и Стефан Матека казват, че дълго търсели село като Индриховице. Мелани е германка, а Стефан – чех. Селцето, разположено между Чехия, Полша и Германия, им допаднало най-вече със стремежа си за независимост от енергийните концерни: „Мисля, че това, което е най-близо до хората – локалната политика – е и най-важното за тях. За мен е от значение това, което е тук на място, а не онова, което се случва в Прага или в Брюксел“, казва Стефан Матека.

И макар че не всички от 700-те жители на селото подкрепят напълно идеите на кмета Петър Павек, на последните избори повечето гласуват за него, а с това и за независимостта на Индриховице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *