Доходите на семейство Обама са намалели три пъти миналата година

Това показва данъчната декларация на семейство Обама, която бе публикувана вчера, предаде Франс прес.

Господин и госпожа Обама са декларирали за миналата година доходи в размер на 1,72 милиона долара след приспаданията, срещу 5,5 милиона долара през предходната година. Предвид факта, че годишната заплата на президента възлиза на 395 000 долара, огромната част от доходите на семейството идва от продажбата на книгите на държавния глава, подчерта Белият дом, който публикува декларацията на своя сайт, пише БТА.
Именно приходите от авторски права на Барак Обама обаче са се свили значително миналата година, което е довело да резкия спад на общите доходи на американския президент. Ако Обама е спечелил през 2009 от своите книги 5,2 милиона долара, то през 2010 г. сумата е далеч по-скромна – 1,38 милиона долара.
Доходите на семейството са под нивото дори от 2008 г., когато те още не се бяха настанили в Белия дом.
Мишел Обама не упражнява в момента дейност срещу заплащане.
В момент, когато Барак Обама и неговите демократи водят разгорещен дебат с републиканците за данъците на най-богатите американци, президентът повтори, че би предпочел да плаща по-високи данъци. Данъчната отстъпка на семейство Обама за миналата година надхвърля половин милион долара.
През 2010 г. Барак и Мишел Обама са дарили на благотворителни организации 245 000 долара – 14 процента от своите приходи.
Приходите на вицепрезидента Джо Байдън и неговата съпруга Джил, която продължава да работи като учителка, са се увеличили миналата година в сравнение с предходната. След приспаднатите отстъпки, облагаемият доход на семейство Байдън за 2010 г. възлиза на 380 000 долара, срещу 333 000 долара през 2009 и близо 270 000 долара през 2008 г.
Средният реален годишен доход на домакинствата в САЩ през 2009 г. е бил 50 221 долара, сочат официалните данни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *