Доходът при продажбата на жилище става необлагаем, ако собственикът притежава имота поне 3 години

Доходът при продажбата или замяната на жилище няма да се облага, ако собственикът притежава имота поне три години. Промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат да се въведе минимален срок от 3 години и целта е да се избегнат спекулативни сделки.

В момента доходът при продажба на жилище е необлагаем, дори ако имотът бъде продаден още в същия ден, в който е купен. Синдикатите не одобряват промените, коментира за „Хоризонт“ вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

От 1 лев и 40 стотинки на 2 лева се увеличава акцизът за тока за стопански нужди за мегават час. Ще бъде увеличен и акцизът върху цигарите. Георги Саракостов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците заяви, че в закона за ДДС има текстове, които не одобряват.

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат да отпадне данъчното облекчение за предприятия с големи инвестиции в отраслите: селско стопанство, преработвателна промишленост, производство, високи технологии и инфраструктура.

В момента фирмите, които са инвестиралипоне 10 милиона лева в тези сектори, могат да ползват данъчно облекчение като не внасят корпоративен данък за период от 5 години.

Облекчението беше прието в края на миналата година, но още не може да се приложи. Според европейското законодателство то представлява държавна помощ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *