Доц. Ганчев: Намаляването на ДДС с 0,5% тази година крие рискове

Намаляването на ДДС е положително, но ми се струва, че идеята не е достатъчно добре обмислена, защото бюджетът на страната вече е приет и ще се наложи да бъде преработен, това заяви пред PRO.BG доц. Ганчо Ганчев, председател на УС на Институт за икономика и международни отношения и главен редактор на списание „Финанси“. Вчера премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Израел, получи съвет от колегата ни Бенямин Нетаняху ДДС да се намалява с половин процент на шест месеца.
Според доц. Ганчев, ако ДДС бъде намален през 2010 г. ще се наложи актуализация на държавния бюджет. „Ще има спад на приходите, което ще доведе до намаляване на разходите, което вече крие рискове. Намаляването на ДДС в момента не е добър вариант и защото не е ясно дали икономиката на България излиза от кризата или още е в период на спад. Може би е по-добре следващият бюджет да бъде добре обмислен и в него да се заложи намаление на ДДС с 1-2 процента”, коментира той.
Доц. Ганчев обясни, че намаляването на ДДС трябва да доведе до известен спад в цените, ако пазарът е конкурентен, но ако освободените пари останат в производителите, това ще се отрази негативно на икономиката. Според него е малко вероятно България да започне да излиза от кризата през тази година. По-вероятно е този процес да започне през 2011 г.
„В България основният проблем е, че се забави модернизацията на страната и се стигна до деградация на отрасли с висока добавена стойност като например високотехнологичните. Моделът през последните години беше свързан със строителството и туризма, което не е достатъчно. За да се ускори модернизацията е необходимо да се случат две неща: да се развие инфраструктурата на страната и да се привлекат стратегически инвеститори, но не спекулативни строителни фирми както досега, а високотехнологични компании, които да създават производство с висока добавена стойност”, заяви доц. Ганчо Ганчев.
Институтът за икономика и международни отношения прогнозира, че притокът на емигрантски пари към България през 2010 г. ще намалее с около 100 млн. долара, защото част от емигрантите се завръщат в България. „Около 30% от емигрантите са нелегално работещи, но от гледна точка на притока на средства, те играят положителна роля за стабилизиране на платежния баланс и финансовото обезпечаване на икономиката”, отбеляза доц. Ганчо Ганчев. Според него с нарастване на безработицата в България и подобряване на икономиките на други страни, ще се увеличи потокът от българи, търсещи работа в чужбина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *