Доц. Г. Генов: Рано е да се каже, че световната икономическа криза е победена

Рано е да се каже, че е победена световната икономическа криза. Така доцент Георги Генов, декан на факултета по Международна икономика и политика в УНСС, коментира за „Хоризонт“ заключенията на световните лидери, на водещи журналисти и анализатори запреодоляната криза.

Според доцент Генов, приетите на срещата на Г-20 в американския град Питсбърг решения слагат край на ерата на либерализма в глобалните регулации.

„Голямата изненада тук е, че от МВФ, който беше закъсал и вече заупокой – свещички му палеха – се върна с пълна сила и блясък, започна да разпродава златни резерви, съгласно решенията, за да събере тези необходими 7 000 млрд. долара, които трябва да се инвестират за глобално икономическо развитие и в последствие евентуално балансирано. Значението се поставя на възстановяване и развитие, не на балансирането. Допускането на група страни, които досега нямаха участие в световната икономика и глобално политически проблеми във формат Г-20, по принцип се счита, че има някакво възстановяване на равноправие или еманципация на тази група страни, в някаква степен в полза на Китай, Индия и Бразилия, които получават глас в решаването на световните икономически дела. Във всички останали случаи става дума за символизъм“, коментира доцент Генов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *