До десет години автомобилите ще се карат сами

Tesla планира да построи собствена фабрика за батерии, която да позволи на компанията независимост от снабдители. Закъсненията на доставките на батерии са най-сериозният проблем в производствения процес на електрическите автомобили за масовия пазар. В изграждането на фабриката вероятно ще участва японският гигант Panasonic, сподели изпълнителният директор на Tesla Motors Inc., Илон Мъск, в интервю за Bloomberg.

Производителят на автомобили отчете нетна печалба за четвъртото тримесечие на миналата година, надхвърляща очакванията на пазара и прогнозира ръст на поръчките с 55%.

Новата фабрика ще бъде една от най-големите в света по производствен капацитет. Мъск я нарича „гигафабрика“. По думите му тя ще може да бъде изплатена за над 3 години от печалбите на Tesla, а при необходимост за по-кратък период на финансиране, компанията ще прибегне до увлечение на капитала.

Мъск посочи, че забавянето на Model X с три години, се дължи на желанието за подобряване на продукта и на усилията, които Tesla полага за налагане на пазарите в Европа и Азия на настоящия флагман Model S. Пускането на Model X, който трябва да бъде електрическа кола за масовия потребител, беше първоначално планирано за 2013 г., но се отложи за 2015 г.

Изпълнителният директор на Tesla призна, че са водени прегори с Apple, но поясни че засега няма планове за продажба на управляваната от него компания.

Според Мъск Tesla има най-силния инженерен екип в света по отношение на разработката на интелигентни автомобили. В момента компанията работи с израелски партньори върху автопилот за коли, подобен на тези, използвани в самолетите. Мъск прогнозира, че до едно десетилетие тази технология вероятно ще се превърне в стандартна за автомобилната индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *