До дни въвеждат нови етикети за млечните продукти с растителни мазнини

Млечните продукти с растителни мазнини ще се обозначават по нов начин след 18 юни, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Той направи проверка в магазин столичен магазин за предлагането на млечни продукти и продуктите с растителни мазнини в търговската мрежа, съобщиха от земеделското министерство.
До десет дни преработвателите трябва да си сменят етикетите, информира министърът и уточни, че след 18 юни продуктите, в които се съдържат растителни мазнини, няма да могат да се обозначават като кисело мляко, кашкавал или сирене.
Фирмите трябва да измислят друго наименование на продуктите си. Например, сиренето с растителни мазнини може да се казва „бяла вкусотия”, предложи министърът.
Според него, тези промени в обозначаването на етикетите не би трябвало да се отразят в цената.
Промяната се прави в защита на потребителите и с цел те да не бъдат заблуждавани, че продуктът, който консумират, е изцяло млечен, обясни Мирослав Найденов.
При неспазване на предписанията за разделяне Законът за ветеринарномедицинската дейност предвижда санкции в размер от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци. На търговеца се издава предписание за отстраняване на нередностите. При повторно нарушение санкциите са в размер от 3000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на дейността на обекта до изпълнение на предписанието, уточняват от земеделското ведомство.
Същите разпоредби важат и за продуктите, които съдържат сухо мляко. За влагането на сухо мляко се спазва следното изискване: възстановеното сухо мляко може да бъде: кисели млека – до 20%, сирена бели саламурени от краве мляко – до 30%, кашкавал от краве мляко – до 25%, и извара, както и изварови продукти – до 100 процента.
60 от общо 241 млекопреработвателни предприятия у нас влагат растителни мазнини в общо 157 продукта, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/.
Производителите ще могат да поставят върху етикетите им само наименования като “деликатес”, “продукт” или др. Досега те можеха да се наричат “млечни”, но не и да се назовават със защитените според европейското законодателство наименования за „млечни продукти” – сирене, кисело мляко и др.
Произведените и етикетирани преди 18 юни 2010 г. продукти ще може да се реализират до изчерпване на количествата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *