До края на годината ще бъдат закрити и последните домове за деца с увреждания

До края на тази година ще бъдат закрити и последните домове за деца с увреждания. В момента в страната функционират 11 дома, в които са настанени около 60 младежи и деца, пише в. „24 часа“. За сравнение през 2009 г. са действали 25 дома, в които са живеели около 1 400 деца с увреждания.

Във връзка с това, че в институциите живеят и деца с особено тежки физически увреждания, които се нуждаят от специализирана медицинска грижа от Министерството на здравеопазването казват, че в рамките на мерките за деинституционализация е разработена услуга, която осигурява 24-часово непрекъснато присъствие на медицинска сестра, гарантира възможност за консултация с лекар по всяко време и разполага с необходимото оборудване.

В осем големи общини в страната вече функционират 9 центъра за деца за резидентна медицинска грижа. Акцентът в тези услуги пада върху здравното обгрижване, но дори и тук е важно подходът към децата да бъде интегриран – т.е. да не изоставяме емоционалните, социалните, образователните нужди, а да се опитаме да осигурим една комплексна грижа, съобразена с развитието на децата, коментира председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

По думите й тази услуга е временно решение за децата, за които в момента няма друга алтернатива. От старта на изпълнението на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата“ през 2010 г. от специализирани институции са изведени 718 деца, които са настанени при приемни семейства.

По данни на Агенцията за социално подпомагане към края на август 2015 г. общият брой на децата, настанени в приемни семейства е 2342.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *