До края на месеца може да се подпише договора за 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Очаквам до края на месеца да бъде сключен договор за продължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016 година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурса. Това заяви новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов в интервю за БНР.„Не мога да кажа защо е отстранен Генов. Аз, когато бях там, нямаха намерение да освобождават Иван Генов, защото се очакваше той да остане в борда на директорите и да работим заедно, да има приемственост и да решаваме съвместно бъдещето на централата. За съжаление, той категорично отказа, така че аз нямах възможност да питам защо е освободен Генов, и аз бях изненадан”, обясни Ангелов.

„Считам, че е правилно да се изгради 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, естествено при изгодни за страната условия. Какво ще бъде решението какво трябва да се направи не е от моята компетенция. Това е в компетенцията на правителството, което трябва да реши”, каза още шефът на АЕЦ „Козладуй”.

Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Йорданов също подчерта, че е важно да бъде подписан възможно най-скоро проектът за модернизация на 5-ти и 6-ти реактор.

„АЕЦ „Козлодуй“ е един стабилен обект и бих искал да кажа, че тази програма за модернизация на 5-и и 6-и реактор трябва много бързо да се задейства, защото вече строителството на заместващи мощности, в случая както се предвижда със 7-и и 8-и блок, изисква един период от 10-15 години. Затова е много важно в момента да се побърза с този проектът за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок, а също така и с проекта за стартирането на построяването на 7-и и 8-и реактор на Централата”, каза Йорданов.

По отношение на повишаването на цената на тока, бившият шеф на атомната централа смята, че системата от дълги години е сбъркана.

„Комисията на ДКЕВР, която определя цените, е една социалистическа организация. На свободния пазар АЕЦ „Козлодуй“ се опитва да пробие, но не продава ток, а продава чрез посредници. Единият посредник е НЕК, а другият посредник са частници, които също като стават посредници увеличават цената на тока. Затова години наред ние, група експерти, пледираме и трябва да се приеме тази Национална стратегия 2030-2050 година за развитие на енергетиката в България, защото не може да имаш свръхпроизводство и в същия момент да имаш постоянно повишаване на цената на тока. Вторият момент след Стратегията е електроборсата, където трябва предприятията, които произвеждат електроенергия, да излизат и да продават. Пазарът определя цената на тока. Липсата на Стратегия и електроборса води до там, че постоянно се повишава изкуствено от ДКЕВР цената на тока”, смята Йорданов./БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *