До пет години затвор за такси без лиценз

Нелегалният превоз на пътници ще бъде криминализиран. На срещата в петък с превозвачите, на която тол системата беше орязана, премиерът Бойко Борисов е дал „зелена светлина“ да бъдат внесени промени в Наказателния кодекс от правосъдния министър за инкриминиране на возене на пътници без лиценз.

Резултат с изображение за нелегални таксита

Превоз без разрешителни и регистрация ще се наказва със затвор от 3 до 5 години, предлага транспортният бранш.

Досега шофьорите, работещи чрез платформи за таксиметров превоз или возещи пътници срещу пари с бусове, можеше да бъдат единствено глобявани, информира в.Монитор.

Най-много водачите, извършващи обществен превоз по смисъла на Закона за автомобилни превози, отнасяха по 2000 лева глоба.

Свързано изображение600 × 400

Превозвачите и таксиметровите водачи се срещнаха с премиера Бойко Борисов и министрите Петя Аврамова и Владислав Горанов в петък. Освен намаляване на обхвата и тарифите на тол системата, браншът се е договорил за усилия на държавата за намаляване на нелегалния превоз и да бъде създаден единен орган за контрол по пътищата, съобщи Магдалена Милтенова от Асоциация на автобусните превозвачи още след срещата, но без да даде подробности.

Свързано изображение

Пред „Монитор“ председателят на Националния таксиметров синдикат адвокат Райна Петрова обясни, че текстовете за Наказателния кодекс ще бъдат представени тази седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов. „Явно административното наказание не е достатъчно, нито за превенция, нито за прекратяване на тази дейност, затова държим на по-строги мерки, което се предвижда от НК“, смята адв. Петрова, шеф на новата, но активна организация.

Така ще се ограничи в бъдеще навлизане на платформи както „Юбер“ и „Максим“. Преди дни на втора инстанция съдът реши, че руската платформа предлага услуга, която представлява нелоялна конкуренция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *