До седмица тръгва договарянето на кредита за НЕК.

Очаква се от средата на януари да започне прякото договаряне с 12-те банки, проявили интерес към осигуряването на нужния кредит до 650 млн. евро за НЕК, с които да се разплатят задълженията на държавната компания към двете американски централи в енергийния комплекс „Марица изток“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Предстои одобряване на графика за водене на преговорите с банките. Министърът предполага, че първата среща ще бъде на 14 януари. „Мисля, че емисията ще е успешна, колегите от БЕХ имат добър опит в тази посока, реализирали са емисия за 1 млрд. през 2013 г.“, коментира Петкова.

„С колегите от дирекция „Енергетика“ на ЕК сме си дали срок до края на април за определяне на критериите за енергийно бедните, каза министърът по повод предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар и присъединяването на битовите потребители по-късно през годината. В момента от социалното министерство подготвят информация за критериите, по които в момента се получават енергийни помощи, за техния размер и броя на лицата, които ги ползват. Идеята е данните да се анализират и при определянето на критериите, да се стигне до реално нуждаещите се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *