До сряда плащаме данъка с отстъпка

Още три дни можем да платим данъка върху доходите с 5% отстъпка

Фото борис цанков

Още три дни може да се възползваме от 5-процентната отстъпка за данъка върху доходите. Намалението се ползва, ако до 31 януари се подаде данъчна декларация за доходите от миналата година и в същия срок се плати дължимият налог. Декларации за доходите трябва да подават всички, които имат доходи извън заплатата – например от работа като еднолични търговци, от хонорари, наеми, участие в управлението на фирми или от продажба на апартамент. Декларация се подава дори годишният доход да е под необлагаемия минимум от 2160 лв. Крайният срок за пускане на декларациите е 16 април.

31 януари е крайният срок за подаване и на патентните декларации от занаятчиите. Ако до края на месеца те платят целия размер на налога, също ползват отстъпка от 5%. Патентните търговци подават и годишна декларация за доходите, като попълват само справка А.

Годишната декларация за доходите може да се подаде по интернет с електронен подпис. Тя може да се изпрати и по пощата с препоръчано писмо и обратна разписка. В много пощи в страната декларацията направо може да се подаде и да се вземе входящ номер. Тя може да се подаде и лично в поделението на Националната агенция за приходи по местоживеене. Самият данък може да се плати по интернет, с банков превод или пощенски запис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *