До 10 март НАП не е събрала 746 млн. борчове към съдебната власт

До 10 март 2015 г. несъбраните борчове към съдебната власт възлизат на общо 746,6 млн. лв. – 611,3 млн. лв. главница и 135,3 млн. лв. лихва. Част от тях датират отпреди 2004 г. Това става ясно от писмо на шефа на НАП Бойко Атанасов до главния секретар на Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Тончев. По закон НАП е длъжна да събира публичните държавни вземания, включително по влезли в сила присъди, решения и определения на магистратите.

В същото време целият бюджет на съдебната власт за 2015 г. е 473 млн. лв. А на среща с ВСС през февруари финансовият министър Владислав Горанов категорично отхвърли исканията хазната да отпусне още 25,4 млн. лв. за индексиране на магистратските заплати по закон. На възражение на членове на съвета, че НАП отказва да събира вземанията на съдебната власт, финансист №1 обяви, че те не са приоритет. Отговорът на Бойко Атанасов сега го потвърждава.
През февруари главният секретар на ВСС Димитър Тончев е поискал от приходната агенция справка за несъбраните и непогасени по давност вземания. Абсолютната давност по Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК) е 10 г.

Справката е пристигнала на 20 април. В нея се твърди, че от общо 746,6 млн. лв. борчове реално събираеми са едва 71,6 млн. лв. Но хората, които ги дължат, имат задължения и към други държавни органи, включително НАП. По правилата на конкуренция на публичните вземания (описани в ДОПК), първо се погасяват данъчните и митнически задължения, както и тези за осигурителни вноски; на второ място са задълженията, които постъпват директно в републиканския или общинския бюджет и накрая всички останали. Така „при разпределение на събрани суми, вземанията на ВСС ще бъдат погасени на последен ред“, обяснява шефът на НАП.

Бойко Атанасов обаче уверява ВСС, че подчинените му „полагат усилия за събирането на вземанията на съдебната власт“. И заявява: „От 1 януари 2010 г. до 10 март 2015 г. на ВСС са преведени общо 47,8 млн. лв. или средно годишно по 9,31 млн. лв.“, съобщава defakto.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *