До 14 дни потребителите ще се отказват от покупки извън магазините

Потребителят ще може да се откаже от договора от разстояние или извън търговския обект в 14-дневен срок, а не в седемдневен, както досега, реши парламентът. Депутатите приеха окончателно на второ четене промени в Закона за защита на потребителите, съобщи БТА.

Това стана малко предиЕвропейската комисия да обяви началото на пет наказателни процедурисрещу България, сред които и една, свързана тъкмо с гласуваните тази сутрин текстове.

Потребителят ще има право на такъв отказ, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка и без да заплаща каквито и да е разходи. 14-дневният срок започва да тече от датата на сключване на договора за услуги или от датата на приемане на стоките при договор за продажба.

Предвидени са и изключения от правото за отказ от такива договори заради естеството на стоките или услугите.

Измененията уреждат съдържанието на задължителната преддоговорна информация, която се предоставя от търговеца и е неразделна част от договора от разстояние или от договора извън търговския обект.

При договори извън търговския обект търговецът трябва да предостави задължително такава информация, както и копие от подписания договор или потвърждение на договора. За неизпълнение на тези задължения на физическите лица ще се налага глоба от 100 до 1000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. за всеки отделен случай.

Търговецът е длъжен да удовлетвори искане за разваляне на договора и да възстанови заплатената от потребителя сума, когато, след като е удовлетворил три рекламации на потребителя чрез извършване на ремонт на една и съща стока, в рамките на срока на гаранцията е налице следваща поява на несъответствие на стоката с договора за продажба, записаха депутатите.

С промените се дава възможност помирителни комисии към Комисията за защита на потребителите да решават потребителски спорове и в областта на енергетиката, топлоснабдяването, водоснабдяването, телекомуникациите, превоза на пътници и в областта на финансовите услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *