До 2011 година Ирландия няма да преразгледа ограниченията за работа на българи

Ирландия смята да затегне политиката си спрямо чуждите работници. Според министъра, отговарящ за емиграцията – Конър Ленихан, до 2011 Ирландия няма да преразгледа ограниченията за работа на българи.
В момента български и румънски работници не могат да работят без специални разрешителни в Ирландия. Според присъединителните документи страната може да преразгледа ограниченията едва през 2011 г. Конър Ленихан обяснява мотивите защо това няма да се случи.
Конър Ленихан: Имайте предвид, че дори и да нямаме спад, щяхме да имаме политически проблеми за отварянето на пазара на труда за България и Румъния. Дори и да нямаше икономически проблеми, щеше да е трудно да се разреши достъп на българи до пазара на труда, главно заради скоростта и количеството на миграцията, която се случи, след като страната напълно отвори пазара си за предишните 10. Ако искате директен отговор на вашия въпрос: да, ако човекът е опитен и спази изискванията, това означава, че могат да работят в Ирландия. Ще кажа обаче, че заради сегашната ситуация ще затегнем системата за даване на разрешителни за работа.

Има и специфични категории, които трябва да си квалифициран да работиш.
Когато през 2004 г. Ирландия отваря напълно трудовия си пазар за първите 10 от разширяването, има силен недостиг на работна ръка, обяснява Ленихан. Ситуацията във време на криза обаче е друга.
Конър Ленихан: Но Министерството на финансите предвижда негативен икономически растеж от минус 4%. Някои икономисти от частния сектор предвиждат и по-голяма цифра – до минус 6% или 7%. Очевидно към момента е, че всякакво решение за отварянето на пазара на труда за българите ще е продиктувано от поведението на развитието на самия пазар.
Сега е малко вероятно да има много разрешителни за работа, казва Ленихан – министърът, отговарящ за емиграцията. Тази година издаването на разрешителни за работа е намалено с 42%.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *