До 2020 година 100 GW офшорни вятърни централи край бреговете на Европа

Офшорни вятърни паркове могат да осигурят до 17% от електричеството за Европа до 2030 според предвижданията на European Wind Energy Association /EWEA/. В момента има 11 действащи офшорни вятърни централи, главно във Великобритания и Скандинавския полуостров.
Те осигуряват едва 0,2% от електроенергията за Европа, но тази цифра съвсем скоро ще се промени, достигайки10% до 2020 и 17% до 2030 EWEA, проведена в Стокхолм. В момента в процес на изграждане или планиранеGW,главно по атлантическото крайбрежие и край бреговете на Северно и Балтийско море. са офшорни вятърни паркове с общ капацитет 100 година, се казва в доклада от конференцията на
Комисарят за енергетиката декларира в Стокхолм, че Брюксел ще окаже подкрепа за реализирането на тези проекти, които ще спомогнат за постигане на целта 20% от електричеството в ЕС да бъде генерирано от ВЕИ до 2020 година.
„EWEA планира създаването на транснационална преносна мрежа, която да се превърне в истинска пан-европейска електромагистрала” – каза изпълнителният директор на EWEA – „Това ще доведе до потребителите евтино електричество, ще намали зависимостта от вносни енергоносители, както и ще спомогне Европа да усвои енергията от най-изобилния възобновяем източник, с който континента разполага.”
Индустрията очаква офшорните вятърни централи да покажат същите темпове на растеж като растежа на вятърните паркове на сушата през миналото десетилетие.
„Интересът към офшорните вятърни паркове сред инвеститорите е много голям, мащаба на проектите надминава всичко, което повечето хора могат да си представят” – казапрезидентът на EWEA.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *