До 2050 година основната енергия в ЕС ще е от възобновяеми източници

През 2050 година основният източник на енрегия в ЕС ще бъдат възобновяемите източници, сочат прогнозите на Европейската комисия, цитирани от Райнер Ралвс от Европейската федерация на възобновяемите източници. За електричеството прогнозите са, че 86% от потребяваната енергия ще бъде от възобновяеми източници, а за цялата икономика процентът ще бъде между 54 и 75, в зависимост от целите.

„Тези цифри дори могат да бъдат задминати, но само ако политическата рамка е добра и цените са поносими за потребителите“, категоричен беше експертът. Той представи виждането на своята организация за бъдещето на ВЕИ-сектора в Европа по време на изложение за енергийна ефективност в столичния Интер експо център.

През 2013 година секторът на възобновяемите ресурси вече навлиза в период на зрялост. Около 1/4 от потребяваната енергия е от възобновяеми източници. В сектора работят 1,2 млн. души, а генерираните приходи са 130 млрд. евро. При изпълнение на целите до 2020 година работните места ще бъдат 2,7 млн., а до 2030 година – 4,4 млн.

Но не само финансовите позитиви и създадените работни места са важни. Възобновяемите ресурси – вятър, слънце и вода, разбира се, са различни спрямо географското положение на страната, но присъстват. Те могат да гарантират енергийната независимост на страните.

„Много държави, включително и вашата, разчитат на вноса на петрол и природен газ, а техните цени зависят от политическите кризи и други фактори“, коментира Ралвс. Той посочи статистика, че ЕС като цяло е внесъл изкопаеми горива на стойност 388 млрд. евро през 2011 година. През 2012 година стойността на този внос е вече 546 млрд. евро. В същото време търговският дефицит на общността е 150 млрд. евро.

„Ако възобновяемите източници заместят твърдите горива, могат да бъдат спестени 350 млрд. евро“, изчисли той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *