До 3 години електромобилите у нас ще нараснат двойно, прогнозират от сектора

Броят на електромобилите в България ще нарасне в близките години – в това са сигурни от Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ). До 3 години електромобилите в България ще бъдат двойно повече, отколкото са в момента, заяви главният секретар на организацията Иван Костов пред Investor.bg.

Към днешна дата по улиците на България се движат около 2000 електромобила, като в това число влизат и хибридите. Повечето от тях са в София. Съществуват и електромобили, които не са в движение, поясни Костов.

От клъстера очакват държавата да предприеме целенасочена политика за стимулиране на хибридните/електрически технологии на задвижване с финансови стимули за производството и покупката им, което ще доведе до повишено търсене и ще осмисли изграждането на мрежа от зарядни станции.

От клъстера кандидатстват по различни програми, като тази на Националния иновационен фонд, за изграждане на повече станции за зареждане на електрически возила, сподели също Костов.

В настоящия момент станциите са не повече от 20 на територията на цялата страна, а броят им трябва да достигне приблизително 7000, според препоръка на ЕС. Костов уточни, че на територията на София те са 13, в Стара Загора има 1, в Исперих също има една, а в Пловдив все още не са изградени. Работи се в посока на увеличението им, но това няма да се случи изведнъж и веднага, коментира Костов.

Освен че зареждат електромобилите, станциите могат също да произвеждат енергия през свободното време, поясни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *