До 50 хиляди лв. глоба за манипулиране на пазара на финансови инструменти

Народното събрание прие на второ четене законопроект срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти

Глоба от 20 000 до 50 000 лева ще се налага на лица, нарушили забраната за търговия с вътрешна информация и за манипулиране на пазара на финансови инструменти, ако деянието не съставлява престъпление, съобщи БТА.

Глобите са част от приетия от Народното събрание на второ четене законопроект срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. За повторно нарушение на забраната глобата ще е от 50 000 до 100 000 лева.

За същото нарушение на юридическите лица и еднолични търговци ще се налага имуществена санкция в размер от 50 000 до 100 000 лева, а при повторно нарушение – от 100 000 до 200 000 лева. Регламентира се, че при нарушение на забраната за търговия с вътрешна информация и за манипулиране на пазара на финансови инструменти ще се наказват и подбудителите, помагачите и укривателите, като се вземат предвид характерът и степента на тяхното участие.

В закона като „пазарни злоупотреби“ се определят търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара на финансови инструменти.

Забранява се на лицата, притежаващи вътрешна информация в резултат на членството си в управителен или контролен орган на емитента, на участието си в капитала или гласовете в общото събрание на емитента, на достъпа, който има до информацията поради своята служба, професия или задължения, или придобиването й чрез престъпление или по друг неправомерен начин, да използват тази информация, като придобият или прехвърлят, или опитат да придобият или да прехвърлят за своя или за чужда сметка, пряко или непряко, финансови инструменти, за които се отнася тази информация. На такива лица е забранено и да разкриват вътрешната информация на друго лице, освен ако разкриването й се извършва при обичайното упражняване на тяхната служба, професия или задължения, както и да препоръчват или да убеждават друго лице въз основа на вътрешната информация да придобива или да прехвърля финансови инструменти, за които се отнася тази информация.

Манипулиране на пазара на финансови инструменти е извършването на сделки или подаването на нареждания, които създават или могат да създадат невярна или подвеждаща представа относно търсенето, предлагането или цената на финансови инструменти, или които определят чрез действията на едно лице или чрез съвместни действия на две или повече лица цената на един или няколко финансови инструмента на необичайно или изкуствено ниво, е записано в закона. В него се регламентира, че манипулиране е налице и когато се извършват сделки или се подават нареждания, при които се използват фиктивни способи или други форми на измамни действия, както и когато се разпространява чрез медии, включително чрез интернет, или по друг начин на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа за финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини, когато лицето, което разпространява информацията, знае или е длъжно да знае, че информацията е невярна или подвеждаща.

Манипулативни действия и сделки са действията на лице или съвместните действия на две или повече лица за осигуряване на позиция, която дава възможност за оказване на влияние върху търсенето или предлагането на финансови инструменти, които действия водят до пряко или непряко определяне на тяхната цена или до създаването на други несправедливи пазарни условия. Като манипулативни действия и сделки се определят и сключването на сделки с финансови инструменти при затварянето на търговската сесия на регулирания пазар, които водят до подвеждане на инвеститорите, действащи въз основа на цените на затваряне, както и изразяването на мнение за финансови инструменти или за техния емитент чрез медиите, включително чрез интернет, когато предварително са открити позиции по тези финансови инструменти и впоследствие се извлича полза от влиянието на изразеното мнение върху цената на тези финансови инструменти, без да е оповестен публично този конфликт на интереси./Дневник.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *