До 50 000 евро лимит на застраховките за чужбина

Пътуването в чужбина е свързано с редица рискове – може да се разболеете, да ви откраднат багажа, да счупите крак или ръка и т.н. Затова е препоръчително да се застраховате срещу подобни рискове.

Застрахователите предлагат няколко варианта на туристически полици за пътуване в чужбина. Всеки от тях е разработен според предназначението на пътуването, срока на застраховката, вида на покритието, избраните лимити на отговорност, както и осигуреното обслужване. Покритието на полиците е само за инциденти извън България. Тя не важи и за държави, в които застрахованият всъщност е отишъл да работи и е постоянно пребиваващ.

По полицата се покриват медицински разходи до предварително избран лимит на отговорност. Клиентите могат да избират от няколко различни фиксирани лимити вариращи от 2000 евро до 50 000 евро. Покриват се и разноски за спешно зъболечение до определен лимит, най-често от 150 до 250 евро.

При сключването на полица има изискване за максимална възраст на лицата – обичайно застраховки се правят за хора, които са на възраст до 80 години.

Съществуват и изключения от това правило, но ако се застрахова лице над тази възраст цената на полицата се повишава в пъти. Друго ограничение е минималната възраст – застрахователите отказват да покриват лечението на бебета под 3 месеца.

Компаниите предлагат лимити, съобразени с потребностите на клиентите, както и в зависимост от цената на медицинските услуги в различните държави.

Колко струва

Цената на застраховката зависи от продължителността на пътуването и дестинацията, както и от избрания лимит за медицински разноски. „Например при избор на лимит в размер на 15 хил. евро, седмичната застраховка на лице, валидна във всички страни с изключение на САЩ и Канада, ще струва 7,69 лева. Ако добавим и тези две държави, цената става 10,46 лева“, разясниха от ЗАД „Уника“.

„Например, семейство с 10-годишно дете пътува във Франция за срок от 7 дни. За застраховка с лимит на отговорност за едно лице до 10 хил. евро, семейството трябва да плати за целия период на застраховката 23,27 лева“, обясниха от ЗАД „Булстрад“.

Най-евтини са еднодневните застраховки. Например при покритие от 4000 евро премията е само 2-3 лева.

Застраховки се сключват за период от 1 ден до 1 година, като времето за престой в съответната държава не трябва да надвишава 92 последователни дни при всяко отделно пътуване. Ако например студент заминава на стаж в САЩ, застраховката за три месеца ще му струва около 1,30 лв. на ден, ако е избрал лимит на покритие до 10 хил. евро за медицински разноски, с включен допълнителен риск за злополука.

„При лимит 10 хил. евро студентът трябва да заплати 85,68 лева. В случай, че пожелае включване на допълнителен риск „Злополука“, застрахователната премия за двете покрития ще бъде 117,80 лева“, разясниха от ЗАД „Булстрад“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *