До 5500 евро ще получат чешките домакинства, пострадали при наводненията

Между 1100 и 5500 евро ще получат чешките домакинства, чиито домове пострадаха при наводненията в последните дни в страната, заявиха от Министерството на регионалното развитие.

Сумите ще бъдат получени по бърза админстративна процедура. Кметовете на селищата също ще могат да разчитат на средства за възстановяване на инфраструктурата – по 45 млн крони или приблизително 2 млн евро за тази цел.
Държавният жилищен фонд ще отпусне за физическите лица и нисколихвени заеми. Хората могат да получат по над 150 хил крони /1100 евро/ за ремонт и по 850 хил крони / около 30 хил евро/ за ново строителство.
Повече от 2 146 домове бяха наводнени, предимно в североизточна Чехия като 22 от тях се налага да бъдат съборени по данни на статистиката за щетите. Много земеделски земи също бяха залети от придошлите реки.
Продължава почистването на домовете в Северна и Източна Чехия. Нивата на реките започнаха да спадат и в южната част на страната, въпреки очакванията за нови валежи.
14 са жертвите на наводненията в Чехия, вследствие на придошлите води на реките, предимно в североизточната и южната част на страната. Щетите до момента се оценяват на повече от 215 млн евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *