ДПС представи Стена на истината за икономиката

ДПС представи пред медиите в Народното събрание „Стена на истината” с основните макроикономически и фискални показатели в периода на управлението на тройната коалиция и първите месеци на управлението на ГЕРБ.

Според анализа на движението, част от негативните тенденции в икономиката на страната са отчетени още в края на мандата на миналия кабинет.
Движението ще коментира предлаганата от правителството актуализация на Бюджет 2010 едва след като получи официално проекта.
Ето първите коментари на предлаганата промяна в бюджета от зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов:
Реалните разходи, свързани с фискалния резерв, трябва да бъдат свързани с реалните потребности оттук нататък. Ние очакваме този предвиден в актуализирания бюджет минимум от 4.5 млрд. лв. да не бъде достигнат; да се направят опити за по-сериозни съкращения на публичните разходи в хода на изпълнението на актуализирания бюджет, за да не поставяме в риск финансовата стабилност в страната. Защото самият факт, че се използва фискалният резерв, по себе си е правилна стъпка, но ако това използване не е свързано с ясни разчети за минимума, възможно е да възникнат такива проблеми. Основният проблем в актуализацията, пък и в бюджета, който беше приет в края на миналата година, е това, че тежестта на кризата остава върху групите с ниски доходи.
Само един въпрос ще ви поставя: как ще се използват 1.2 млрд. лв. в оперативния резерв на бюджета. Едно увеличение със 130 процента на този резерв. Преди две години, когато Станишев предвиди в един бюджет 500 млн. в този оперативен бюджет, попитах за какво са му тези джобни пари. Този въпрос остава в сила сега в още по-голяма степен. Как и по какъв начин ще бъдат използвани тези средства? Знаете, че този оперативен резерв се използва единствено и само по разпореждане на премиера.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *