ДПС, СДС и ”Атака” подкрепят искането за касиране на вота

Вчера лидерът на левицата Сергей Станишев обяви, че според техните юристи има достатъчно закононарушения и противоконституционни действия, свързани с провеждането на вота, затова ще търсят подкрепата на други партии, за да внесат искането. По закон за сезиране на съда са необходими 48 подписа, а депутатите от БСП са 40, но с подкрепата на ДПС те няма да имат пречка.
„Депутатите от ДПС ще подкрепят всички парламентарни инициативи, които целят надеждна проверка на изборните нарушения и престъпления. Без да имаме официално крайно решение, мога да кажа, че след като го вземем формално, най-вероятно, ще подкрепим искането за касиране на вота“, заяви днес зам.-председателят на партията Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.
„По отношение на президентските избори никога българското общество не е имало толкова непреодолими съмнения за опорочаване на вота. Една такава инициатива трябва да изиграе и превантивна роля, за да не се повтаря тази порочна система за организиране на изборите“, категоричен бе заместникът на Ахмед Доган.
По повод така наречените забранителни списъци той за пореден път коментира, че броят им е смущаващо висок и изтъкна, че има български граждани, които покриват изцяло критерия за уседналост, но са били лишени от право на глас. „В тези забранителни списъци са попаднали и посланици на България, има и трагикомични случаи на хора, които 20 години не са напускали населеното си място, но са в тези списъци. Големият въпрос е кой и защо го допусна?“, попита Местан и потвърди, че ДПС ще настояват за временна анкетна комисия в парламента, която да проверява тези сигнали.
„Подкрепяме искането за касиране на президентските избори, но не желаем да се подписваме заедно с БСП, тъй като границата не трябва да се нарушава“, коментира от своя страна съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Според него основания има, защото тези избори са били „безобразни, манипулирани и фалшифицирани“.
„В Германия, ако бяха видели депутати да носят чували с бюлетини, изборите щяха да бъдат касирани веднага и тази партия, към която принадлежат те, щеше да си посипе главата с пепел. Такива избори не е имало от началото на демокрацията – тогава, който носеше чувалите, печелеше“, допълни лидерът на СДС. Той припомни за записа от плевенското село Бохот, на който се вижда как се подменят бюлетини и членове на избирателната комисия си ги слагат в чорапите. Сините вече поискаха касиране на вота в Плевен, където Найден Зеленогорски загуби с по-малко от процент.
От „Атака“ пък заявиха, че водят разговори с различните партии, за да се противодейства на нарушаването на изборните правила. Депутатът Павел Шопов съобщи, че са се запознали с мотивите на БСП за оспорване на вота и имат предложения за допълнение. „Заради недействителните бюлетини изборният резултат на „Атака“ е силно занижен. 60-70% от протоколите в София са негодни и съставени не според изискванията на ЦИК“, заяви той и повтори искането на лидера на партията Волен Сидеров за ново ръчно преброяване.
Вотът в столицата също се оспорва от няколко партии, но делото не можа да тръгне.
БСП ще подготви документален филм за последните избори в България, със свидетелствата на журналисти и избиратели, и ще го представи в Европейския парламент, съобщи Сергей Станишев на заседание на групата на социалистите и демократите в Брюксел. Той уточни, че целта е евродепутатите да бъдат запознати със случаи на натиск над избиратели, както и с въпроса за забранителния списък, в който, по думите му, са били включени стотици хиляди граждани. „Ако имахме честни и демократични избори, Ивайло Калфин щеше да бъде президент, но сега той е моралният победител“, коментира лидерът на левицата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *