Драги: Икономиката на еврозоната се възстановява

Ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че икономиката на 19-те страни от еврозоната се възстановява и най-новите мерки за стимулиране ще насочат
инфлацията отново към целевото равнище на показателя, предаде Асошиейтед прес.
На конференция във Франкфурт Драги посочи, че възстановяването на икономиката се разширява и засилва. През четвъртото тримесечие на 2014 година еврозоната отчете икономически растеж от 0,3 процента спрямо предходното тримесечие.
Ръководителят на ЕЦБ подчерта, че институцията използва паричната политика така, че да стабилизира инфлацията в „съответствие с нашите цели“. През февруари потребителските цени
бяха с 0,3 процента по-ниски от същия период миналата година, а целевата инфлация на ЕЦБ е малко под 2 процента. Драги добави, че мерките, прилагани от банката, значително са намалили вероятността ниската инфлация да се превърне в хронична спирала на спадащи цени, която подкопава растежа. Сред тези мерки е програмата за изкупуване на облигации, която започна в понеделник и е на стойност 1,1 трилиона евро (1,2 трилиона долара).

Стартиралата програма на ЕЦБ за покупки на държавни облигации представлява много погрешно политическо упражнение, заяви президентът на немския икономически инстутут Ifo Ханс Вернер-Син, предупреждавайки, че цялата тази операция в действителност представлява де факто въвеждане на общи еврооблигации.

Оправданието за тези покупки е само претекст, тъй като не съществува основна дефлация в еврозоната (изключвайки волатилните цени на храните и енергията), докато сривът на цените на петрола е много добре дошъл от гледна точка на икономиката, посочи Син, критикувайки като цяло идеята на ЕЦБ.

Това представлява стимулиране на икономиката, като в същото време програмата за покупки на облигации е ефективно кредитиране, което води до обезценяване на еврото – нещо, което вече може да се види. Но на ЕЦБ не е позволено да признае, че заради политиката на обменни курсове, тя е извън своя мандат, допълни шефът на немския институт.

Той дори отива още по-далеч, твърдейки, че централната банка е нарушила своя мандат, тъй като де факто въвежда общи европейски облигации.

Програмата също така улеснява страните – членки да натрупват нови дългове чрез печатането на пари, която е изрично забранено. Самите покупки на суверенни дългови книжа представлява де факто въвеждането на еврооблигации през задната врата с оглед общите задължения, които се натрупват чрез ЕЦБ, смята Ханс-Вернер Син.

Измествайки своя фокус върху Гърция, шефът на института Ifo също така заяви, че Атина би било по-добре да напусне единния валутен блок.

Няма начин Гърция да избегне трети финансов спасителен пакет и допълнителни пакети с финансова помощ в бъдеще, ако остане в еврозоната. За страната би било по-добре официално да фалира, да напусне еврото и да девалвира новата драхма, така че реално нейната икономика да успее отново да си стъпи на краката, смята Син.

Институтът Ifo изчислява, че до края на януари задълженията за плащане на страната към международни публични институции са нараснали до 319 млрд. евро, достигайки цели 173% от БВП на Гърция, като това представлява неустойчиво висок дълг, който буквално не може да се изплати./БНР, БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *