„Драматично развитие”: Лошата банка на Австрия е пред фалит

Бавно всички лъжи за възстановяване, всички скелети в килера и трупове, заметени под чергата започват да излизат. Преди моменти австрийската национална телевизия ORF съобщи, че има „драматично развитие” в случая с лошата банка, формирана след фалита на Hypo Alpe Adria, предава финансовия сайт Zero Hedge.

Въпросната лоша банка, известна като Heta Asset Resolution, бе подложена на външен, независим одит, който е открил капиталова дупка от 7.6 милиарда евро, която правителството не е готово да запълни, съобщава Австрийския орган по финансовите пазари.

Като резултат, според Ройтерс, лошата банка, която бе създадена след фалита на Hypo сама е на път да бъде закрита, тъй като самата лоша банка е пред фалит.

„Австрийският орган по финансовите пазари се намеси в неделя, за да закрие Heta Asset Resolution и наложи мораториум върху дълговите плащания, извършвани от банката, създадена миналата година от останките от нефункциониращата банка Hypo Alpe Adria.“

Накратко: Австрия отряза държавната подкрепа на банка, която до този момент бе подкрепена от държавата и ключова колона на доверие в доста тресяща се финансова система.

Днешната шокираща новина идва само седмица след като австрийският „Дер Щандарт” написа, че в Heta ще бъде извършено отписване на лоши кредити за 5 милиарда евро. Финансовото министерство побърза да заяви тогава, че статията на вестника е „чисти спекулации” и отбеляза, че банката е в добро здраве.

Според „Дер Щандарт” сред причините за огромната капиталова дупка е сривът в стойността на обезпеченията, като резултат от продължаващата криза в Югоизточна Европа, която означава, че стойността на „имотите в Югоизточна Европа, търговски центрове и туристически проекти, мащабно е спаднала”, до голяма степен под давление и на поскъпналия франк.

„Като резултат, обемът на лошите кредити е нараснал значително”, пише вестникът.

Всички се чудехме коя ще е първата голяма жертва на отвързването на франка от еврото, сега знаем отговора.

Ройтерс пише, че финансовото министерство потвърждава затварянето на лошата банка, но добавя, че Heta не е неплатежоспособна и че дълговите гаранции, поети от провинция Каринтия, където е централата на Hypo и от федералното правителство, остават в действие.

Каринтия гарантира дълг за 10.7 милиарда евро на Heta. Федералното правителство пък е поело гаранции за 1 милиард евро, по облигации, емитирани през 2012 и сочи, че гаранцията му е незасегната.

Като резултат от „внезапния” капиталов дефицит, Австрийския орган по финансовите пазари налага мораториум до 31 май 2016, давайки си време да изработи детайлен план за равно третиране на всички кредитори.

Може би още по-лоша банка, която да се справи с лошата банка, пита иронично Zero Hedge.

Според изчисления на Ройтерс, засегнат е дълг за над 9.8 милиарда евро, включително привилегировани облигации за 450 милиона евро, достигащи матуритет на 6 март и за 500 милиона, достигащи матуритет на 20 март.

Иронията в цялата история е, че докато светът чака Гърция да въведе капиталов контрол или да „подстриже” кредиторите си, то се оказа, че една от страните, които до скоро имаха кредитен рейтинг тройно А се нуждае от спешен спасителен план за финансовия си сектор и готви „подстрижка” .

„Финансовото министерство отбелязва, че кредиторите може да бъдат принудени да допринесат за разходите по затварянето на Heta – или „bailed in“ (т.е „подстригани), по силата на новото европейско законодателство, което Австрия въведе тази година, така че данъкоплатците да не носят цялото бреме”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *