Драстичен спад в продажбите на iPhone

Технологичният гигант Apple обяви, че приходите от продажба на iPhone са намалели със 17% до 31 млрд. долара през последното тримесечие, съобщава BBC.Драстичен спад в продажбите на iPhone.Въпреки това главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук заяви, че към края на март продажбите са се покачили, включително и в Китай, където цените на iPhone бяха намалени повече от веднъж през последната година, за да стимулират търсенето.

Резултат с изображение за АЙФОН

Приходите през тримесечието са намалели от 61.137 млрд. на 58 млрд. долара на годишна база, а оперативната печалбата се е понижила до 13.415 млрд. при 15.894 млрд. долара година по-рано. Инвеститорите, изглежда, не са притеснени от този спад. Apple повиши прогнозите си за печалба през трите месеца до юни, а цената на акциите се вдигна с повече от 5% след края на борсовата търговия.

Нарастваща увереност

Пред анализатори главният финансов директор на Apple Лука Маестри каза, че прогнозите отразяват нарастващата увереност в перспективите на iPhone след спада в продажбите от началото на годината.

„През последното тримесечие наблюдавахме подобрение в представянето на iPhone, най-вече през последните няколко седмици“, казва Маестри. Стабилизирането на продажбите се усеща най-много в Китай благодарение отчасти на намаляването на цените и новите програми за разсрочено плащане.

Тим Кук обясни, че по-високите продажби през първото тримесечие в Китай се дължат и на намаленото търговско напрежение. „Търговският диалог между САЩ и Китай се е подобрил. От наша гледна точка това е повлияло на потребителското доверие към нашата марка“, коментира той.

С 10.2 млрд. долара приходи от продажби в Китай, Apple все още отчита спад с близо 22% през последното тримесечие в сравнение с предходната година, информира capital.bg.

Уолстрийт приема числата като потвърждение, че бизнесът на iPhone се стабилизира след рязък спад, който започна с това, което мнозина виждаха като свръхагресивно увеличение на цените през миналата година, за да компенсират липсата на ръст в обема на броя продадени устройства.

От Apple са свикнали да отчитат спад от 13-15% в продажбите на смартфони през първото тримесечие на годината, тъй като клиентите са в очакване на излизането на нов модел.

Оптимизъм извън iPhone

Притесненията около продажбите на iPhone намаляха след отчета на компанията за първото тримесечие, а това позволи на инвеститорите да се фокусират върху други силни страни на Apple, които благодарение на силния си растеж биха могли да покрият загубите от iPhone. Фирмата отчита 22% скок в приходите от iPad от началото на тази година.

Компанията също обяви увеличение от 75 млрд. долара в програмата си за обратно изкупуване на акции в съответствие с очакванията, както и 5% увеличение на тримесечните си дивиденти.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *