Дружество с ограничен живот влиза в SOFIX. Енергони – в BGTR30

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ, който се впусна в процедура по ликвидация на активите, влиза в базата на най-представителния индекс на фондовата борса в София от 19 март. Заедно с него в SOFIX влиза и и Булгартабак Холдинг АД, който бе приватизиран миналата година за 100.1 млн. евро от БТ Инвест. Купувачът придоби 79.83% от капитала на компанията.
Място за двамата нови члена на индекса ще освободят Албена АД и ТБ Корпоративна търговска банка АД. Такова е решението на съвета на директорите на БФБ, който периодично преразглежда индексите и на база определените критерии извършва промени в базата им.
Промяна ще има и в BG40, при това доста по-голяма. Там вече нямат място шест дружества: Биовет АД, Елхим Искра АД, Свилоза АД, ТБ Корпоративна търговска банка АД, Хидравлични елементи и системи АД, Юрий Гагарин БТ АД.
На тяхно място в групата на BG40 влизат ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, Булленд инвестмънтс АДСИЦ, София-БТ АД, Билборд АД, Меком АД, Полимери АД.
Промените в индекса на дружествата, инвестиращи в имоти се свеждат до изваждане на И Ар Джи Капитал – 2 АДСИ и ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ и добавянето на И Ар Джи Капитал – 3 АДСИЦ и кспат Бета АДСИЦ.
В равнопретегления индекс BGTR30 влизат 5 нови компании, сред които е Енергони АД, срещу която Комисията за финансов надзор бе изразила съмнение за пране на пари. В изчислението на индекса занапред ще се взема предвид представянето на Химснаб България АД,  Холдинг Варна АД, Адванс Екуити Холдинг АД, Сила Холдинг АД.
Излизат Биовет АД, Оловно цинков комплекс АД, Софарма трейдинг АД, ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД, Холдинг Пътища АД.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *