ДСБ: ГЕРБ ”живковизира” пенсионната система

Такава е констатацията на националното ръководство на ДСБ след анализ на проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г., предаде БТА.  Пенсиите на българските граждани остават неактуализирани, зависят не от индивидуалната вноска, а от решението на кабинета, а в същото време се предвижда единствено произволно и популистко увеличение на отделни видове пенсии, разясни на пресконференция Радан Кънев, член на националното партийно ръководство.
Той смята, че ГЕРБ провежда „живковизация“ на пенсионната система. Пенсията не зависи от вноските на човека, а от решенията на Министерски съвет и българските пенсионери зависят от настроенията на премиера и финансовия министър, добави Кънев, цитиран от news.bg.
От ДСБ предлагат да има пълно съответствие между пенсионния принос и пенсионните права. Защото в момента най-силно са засегнати и ударени тези, които си плащат коректно вноските, коментира лидерът на партията Иван Костов.
За 2012 г. се предвиждат над 190 млн. лв. по-малко приходи от осигурителни вноски, а само за 2011 г. дефицитът на НОИ се е задълбочил с 300 млн.лв. над планираното, подчертават от ДСБ. За покриване на дефицита и преодоляване на по-ниската събираемост, пряката бюджетна субсидия към НОИ е увеличена с 37%, близо 2 млрд. лв., отбеляза Кънев. И добави, че, ако параметрите на общественото осигуряване догодина бъдат приети в този вид, в който се предлагат, отговорността за пенсиите ще носят Бойко Борисов и Симеон Дянков. Заетите лица са намалели с 60 000 само през първите 9 месеца на тази година и с над 300 000 от началото на управлението на ГЕРБ, според цитираните от Радан Кънев данни.
От ДСБ са категорични, че социалната реформа не е темата, около която биха могли да се обединят политиците у нас. От една страна ГЕРБ и социалният министър Тотю Младенов непрекъснато сменят позициите си, от друга – за 10 години никой не разбра, например, какви са социалните тези и виждания на обявилия се за „социален президент“ Георги Първанов, коментира Иван Костов.
Има дълбоко разминаване между мен и Дянков за динамиката на държавния дълг, отговори Костов на въпрос дали е доволен от обяснението на вицепремиера за планираното увеличаване на държавния дълг. По думите му, ако се задейства буферът от 3,2 млрд.лв., това ще увеличи дефицита до 5,8 на сто.  Как го нарича това Дянков – допълнителен буфер, попита Костов и призова финансовия министър на публичен дебат. Според лидера на ДСБ няма мотив и да се налагат допълнителни ограничения в бюджета, заради влошаване на конюнктурата в Европа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *