ДСБ: ГЕРБ разиграва куклен театър за бавноразвиващи се

ДСБ няма да подкрепи увеличаването на осигурителната вноска без управляващите да представят стратегия за развитие на пенсионната система. Това заяви Радан Кънев, член на националното партийно ръководство, на пресконференция днес, съобщи БТА.

Като много остър проблем десните поставиха хроничното годишно недофинансиране на хората, които имат право да се пенсионират по-рано. Според данни на НОИ, цитирани от Кънев, става въпрос за недостиг от 400 млн. лв. всяка година.
„От по-високата вноска ще пострадат малките фирми и самоосигуряващите се, а не големите компании“, коментираха от ДСБ.
Оттам изтъкнаха, че по данни на управляващите само тази година в сивия сектор са отишли около 150 000 души, а по разчети на партията – повече от 200 000. Според ръководството на ДСБ без сериозни стъпки и политически консенсус управляващите не могат да разчитат на подкрепата на тъмносините.

Според Петър Москов правителството на ГЕРБ се страхува от протести и затова води непоследователна политика. Според него ситуацията около вдигането на осигуровките изглежда като куклен театър за бавноразвиващи се, цитиран от БГНЕС.
„Ако под влиянието на протести, заплахи и искания ГЕРБ продължи да върви наляво с този документ – съсловното споразумение с лекарския съюз, обрича всички на задълбочаване на хаоса“, каза още Москов, според когото договореното с лекарския съюз няма юридическа стойност, защото трябва да мине през парламента.
„Никой няма право да отнема от системата на здравеопазването нашите пари от 1,4 млрд.лв. и да ги прехвърля към бюджета“, подчерта той.

„Дебатът за вноските изглежда като дебат в аварийна ситация“, коментира заместник-председателят на партията Димитър Бъчваров. Тъмносините са категорични, че всичко, което в момента се случва в солидарните социални системи (НОИ и НЗОК – бел.ред.), ще предизвика хаос.

По-рано днес дори министърът на икономиката Трайчо Трайков призна, че няма икономическа логикав повишаването на осигуровките.

Проверките с хеликоптерите на НАП показват до каква степен държавата е неадекватна по отношение на данъчната дисциплина, е оценката на ДСБ за акциите на данъчните, които заснемат от въздуха имотите на богаташи. По думите на Бъчваров, не хеликоптерните снимки ще доведат до решение. „Нужни са данъчни регистри, от които да се вземе тази информация, а такива няма“, посочи той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *