ДСБ ще внесат законови промени за дейността на КЗК

Първият законопроект, който тъмносините ще внесат през новата година, е за повече прозрачност в работата на Комисията за защита на конкуренцията заради продължаваща защита на монополите от страна на управляващите, обясниха от партията. Поправките в закона за защита на конкуренцията представи Димитър Бъчваров.
Тъмносините искат при отклонение на цените на определени чувствителни стоки с над 5 на сто от инфлацията за предходното тримесечие, комисията да е задължена да извършва сравнителни анализи на тези сектори, където има такова отклонение, и цените в ЕС и околните пазари и да излизат заключително със становища, които се предоставят на данъчните и на другите контролните органи в държавата. Бъчваров допълни, че чувствителните стоки ще се определят от Министерския съвет. „Не на последно място, санкциите за нарушения на този закон, които сега в общия случай са до 1 на сто от оборота, предлагаме да бъдат завишени чувствително – до 5 процента, като една по-респектираща мярка“, каза Бъчваров.
От своя страна Веселин Методиев посочи, че че цената на захарта на световните пазари през миналата година е паднала с 20 процента, а у нас се е увеличила с 50 на сто.
Веселин Методиев пък определи като корупционен връх признанието на вицепремиера Цветан Цветанов, че ГЕРБ дава пари на независими депутати, защото са пренасочили субсидията си към управляващата партия и така я получават обратно, за да осъществяват парламентарната си дейност. „Това което е направил заместник-председателят на партията ГЕРБ на 28 декември, е признание за връх на политическа корупция. Това е оценката на ръководството на ДСБ“, категоричен е Методиев. Той съобщи, че от партията ще сезират Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. По думите му те ще се обърнат към колегите си да се произнесат по случая и да предложат мерки, с които да бъде „запушена тази пробойна в нашето законодателство“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *