Дубайски компании създадоха цифрова валута със златно покритие

Две дубайски компании обявиха, че създават първата виртуална валута със златно покритие – OneGramCoin. Това са компанията за ислямски финансови услуги и технологии OneGram и платформата за търговия със злато GoldGuard, която строи най-големият в света склад за физическо злато в свободната търговска зона на Летище Дубай.

Всеки токен от новата валута ще бъде покрит с един грам злато и погасим.

OneGram твърди още, че напълно ще спазва ислямските финансови закони при предлагането на валутата.

Компанията планира да пусне за първично предлагане на валутата 12 400 786 токена на 21 май 2017 г., като сметките на желаещите участници могат да бъдат отворени още на 8 май и да започнат предварителни покупки на злато. При сегашната цена на златото, ако всички токени бъдат изкупени, дубайската компания ще набере сума от 554 млн. долара, което ще е най-голямото в света първично предлагане на цифрова валута, пише Форбс.

В момента ислямският финансов сектор управлява около 1% от световния БВП, като ръстът му е с 20% ежегодно.

Броят на мюсюлманите в света се изчислява на 1,8 милиарда души, или близо една четвърт от световното население, OneGram определя валутата си като съвместим с шериата метод за обръщане на златото в дигитален формат, като това улеснява трансфера му, включително през граница.

Съществуващите сега виртуални валути са правени, без да се имат предвид спецификите на ислямските финансови пазари. OneGram планира да разреши този проблем, като използва блокчейн технологии за създаването на „нов вид криптовалута“, където всяка единица е с 1 грам златно покритие, казва изпълнителният директор на дубайската компания Ибрахим Мохамед.

Самото първично предлагане на валутата ще се осъществи на платформата за търговия на злато и ценни метали GoldGuard в Дубай.

за да участват в предлагането, инвеститорите трябва да се регистрират на GoldGuard и да купят злато на спот нивата. После това злато може да бъде конвертирано в OneGramCoinand с 10-процентна премия.

Предлагането ще приключи до изчерпване на цялото количество валута, или до 120 дни.

Във всеки един момент инвеститорите ще могат да виждат количеството злато, с което е покрита купената от тях нова цифрова валута чрез официалното приложение OneGram wallet  на сайта на GoldGuard, информира economic.bg.

След първичното предлагане, OneGram Coin може да се купува и продава на всяка борса за криптовалути, където бъде регистрирана.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *