Дуетът Мекел – Саркози оказа влияние на пазарите, но докога?

Движенията там бяха най-резки при основни активи като петрол, евро и долар. Множество новини, предимно негативни, се изсипаха от информационния поток през последните пет дни, като реакциите отразяваха и различното тълкуване на данните с узряването им в анализаторските глави.
Най-голяма тежест в коментарите им, обясняващи спадовете, отново донесе Европа и дълговата криза на страни-членки на еврозоната. Пониженият до най-ниската възможна степен рейтинг на Гърция явно притесни инвеститорите, които снощи получиха и още един удар под кръста – агенция Moody’s заплаши с орязване кредитния имидж и на Италия.
За да не се тревожат прекомерно много американците за европейската дългова криза, вчера канцлерът Ангела Меркел и президентът Никола Саркози ясно казаха, че искат бързо разрешаване на напрежението и установяване на стабилност в еврозоната. Германия и Франция мислят за дългосрочно уреждане на гръцкия въпрос.
Дуетът Мекел – Саркози оказа влияние, но предстои да видим дали и то не е по-скоро краткосрочно. Веднага след изявата им пред телевизионните камери еврото се надигна към долара, а капиталовите пазари стъпиха на положителна територия.
И все пак намерението на най-силните в Европа да разрешат проблемите на останалите в зоната едва ли е достатъчно, за да бъдат лесно забравени другите негативни данни, дошли от света през тази седмица. Показателите за икономиката на САЩ се влошават, а организации като Международният валутен фонд смело отрязаха прогнозите си за растеж в Щатите през тази година.
Може би това е и една от причините за анемичните постижение на водещите индекси на Wall Sreet, който снощи затвори ето така:
DOW JONES INDUS. AVG добави 0.36% до 12 004 пункта.  S&P 500 INDEX се покачи с 0.30% до 1 271 пункта.  NASDAQ COMPOSITE INDEX изгуби 0.28% до 2 616 пункта.
На седмична база сините чипове добавиха 0.44%, широкият измерител трепна леко нагоре с 0.07%, а високотехнологичният изгуби 1.02%. За NASDAQ това е петата поредна седмица на потъване.
Може би за този резултат при индексите в САЩ принос имаше и посрещаното със страхопочитание явление Quadruple Witching,  което наблюдавахме именно вчера, в петък. При него има съвпадение в изтичането на опционни и фючърсни контракти за сделки с акции и стоки. Това се случва всеки трети петък от март, юни, септември и декември.
Най-горещият пазар, този на петрол, снощи затвори при $ 93.01 за барел лек американски петрол с доставка през юли. Стоката изгуби 6.2% от стойността си през тази седмица. Най-тежка за суровината бе срядата, когато фючърсите за доставка на суровина през юли се слязоха с цели 5% само за един ден.
Рекордно много се увеличи разликата, при която се търгуват двата основни вида петрол – лекият американски и брентът. Тя достигна до $ 23 през тази седмица и се обяснява с някои логистични проблеми в добива на петрол в Кушинг, Оклахома, както и с по-голямото търсене на брент в САЩ, с което се замества оскъдния либийски петрол.
За анализаторите тук е очертана липсата на интерес към покупки на петрол.
Във валутната търговия през седмицата доларът успя да покаже мускули, макар че вчера пресконференцията на Ангела Меркел и Никола Саркози го прати отново в ъгъла и стопи част от печалбата му. Така седмичното му постижение спрямо еврото е само 0.4%, а последните сделки в тази двойка се случваха при курс от $ 1.4307.
Към японската йена зелените пари поевтиняха от ¥ 80.58 на ¥ 80.04.

Финанси
Дарик финанс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *