Дуропак-Тракия Папир предвижда инвестиции за 6,3 млн. лв. през 2007 година

Дуропак-Тракия Папир АД предвижда инвестиционна програма в размер на 6,3 млн. лв. през тази година, според данни от актуализирания регистрационен документ на компанията, представен от Българска фондова борса – София.

Инвестициите на пазарджишкия производител на хартиени изделия ще бъдат насочени основно към увеличаване на производствените възможности чрез закупуване и пускане в експлоатация на щанц-машина и сгъвачно-лепачна линия, както и към усъвършенстване на процеса по разработване на продукти чрез въвеждане в експлоатация на плотер за изработка на мострени опаковки и инсталиране на софтуерни продукти за проектиране на опаковки. Финансирането ще бъде осигурено както със собствени, така и със заемни средства.

За 2006 година са направени инвестиции в размер на 12,56 млн. лв., основната част от които са за пускането в експлоатация на втора поточна линия за производство на вълнообразен картон (велпапе).

Нетната печалба на компанията за миналата година възлиза на 10,5 млн. лв. спрямо 2,9 млн. лв. за 2005, показват данните от одитирания финансов отчет на компапнията. Нетните приходи от продажби се повишават с 11% на годишна база до 68,22 млн. лв.

Основната част от приходите на Дуропак-Тракия Папир идват от продажби на велпапе, като през 2006 година делът им в общите продажби достига 79 на сто. Дружеството произвежда и хартии, които се използват в производството на вълнообразния картон. Увеличените обеми на производство подобряват структурата на разходите за дейността и намаляват относителния дял на постоянните разходи за 1-ца продукция, се казва още в отчета на компанията.

Основната част от продукцията на пазарджишкото предприятие се реализира на вътрешния пазар, като за миналата година делът на постъпленията от износ е 3-4 на сто от общите продажби.

За 2007 година Дуропак-Тракия Папир прогнозира ръст на приходите от продажби на продукция с 13,4% до 75,2 млн. лв., и повишение на нетната печалба с 4,8% до 11 млн. лв.

Duropack притежава дялово участие от 90,25% в пазарджишкото предприятие, след като в края на миналата година закупи 47,61% от капитала от другия основен акционер Schneider & Schneider Rechtsanwalte OEG.

През февруари мажоритарният собственик отправи търгово предложение към останалите акционери на цена от 64,48 лв. за акция. То бе прието от 246 физически и 26 юридически лица, собственици на 135 160 акции, или 42,85% от общия брой, обект на предложението. Предложителят има намерение да поиска отписване на Дуропак-Тракия Папир от публичния регистър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *