ДФ „Земеделие“: Всички стопани ще си получат субсидиите през декември

Всички земеделски стопани трябва да са спокойни, че в края на декември със сигурност ще получат средствата си, тъй като субсидиите са осигурени по план-сметката на разплащателната агенция.

Това каза заместник изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Ализан Яхова в интервю за Българското национално радио.

Тя обясни още, че земеделските производители имат възможността да променят предварително посочената в заявлението за подпомагане банкова сметка, при условие, че стопанинът все още не е сключил договор за кредитиране.

За целта земеделецът трябва да подаде молба до Разплащателната агенция, в която да посочи искането си за промяна на банковия партньор.

След сключването на договора банките ще могат да получават актуална информация от Разплащателната агенция за състоянието на заявлението, така че банката ще бъде уведомявана дали има промени в посочената информация.

Целта е да бъдат улеснени и гарантирани правата на всяка една от страните, сключили договор за кредитиране, поясни заместник изпълнителният директор на фонд „Земеделие“.

Припомняме, че миналата седмица бе подписан Меморандум за разбирателство между Министерство на земеделието и горите, Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция и представители на 21 търговски банки, с който те декларираха своята ангажираност и желание за съвместна дейност по отношение кредитирането на земеделските стопани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *