ДФ „Земеделие“ отпуска 9 млн. лв. за подпомагане на зеленчукопроизводството през 2006 г.

За зеленчукопроизводството са предвидени 1 500 000 лв.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/ прие указанията за предоставяне на Целева субсидия за подпомагане изхранването на животни и птици от Националния генофонд, контролираната част на популацията и подпомагане издръжката на птиците при икономическата криза в сектора, причинена от заплахата от появата на птичи грип през 2006 г., съобщи пресцентърът на МЗГ. Предвиденият финансов ресурс по линията е 7 083 024 лв. От него за подпомагане изхранването на животните и птиците от Националния генофонд фонда отпуска 3 555 481 лв. За контролираната част на популацията – 2 027 543 лв., а за подпомагане на земеделските производители с оглед затрудненията, които изпитват поради появата на птичи грип – 1 500 000 лв. По тази позиция собствениците на стокови птици следва да подадат в 20 дневен срок от страртиране на линията, т.е. от 25 април, заявление за подпомагане с посочен брой животни.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ одобри нов финансов механизъм за субсидиране на млекопроизводителите и начините за финансово подпомагане на зеленчукопроизводителите – на пипер и домати, през 2006 г.

Финансов механизъм за субсидиране на млекопроизводителите през настоящата година е 9 000 000 лв. Разширява се обхватът на подпомагане чрез включване на произведеното и продадено качествено козе мляко. За краве, биволско и овче мляко се запазват сегашните нормативи на литър. За козе мляко той е 0,07 лв./литър. Запазва се завишението от 0,01 лв. за качествено мляко за млекопроизводителите от района на Родопите, Северозападна България и Странджа-Сакар. Субсидия за количеството /литри/ произведено качествено мляко, ще получат земеделски производители с над 10 крави във фермата за срок от 6 месеца, като отпада прилаганата до сега горна граница на дневна млечност от крава до 18 литра. Земеделските производители с по-малко от 10 крави в стадата, ще бъдат подпомогнати с еднократна сума от 80 лв. на крава за годината. Сумата ще се изплати два пъти през годината през 3 месеца.

За финансово подпомагане на зеленчукопроизводството през 2006 г. са предвидени 1 500 000 лв. Механизмът се основава на схемата за единно плащане на декар и включва подаване на Намерение за участие в Целевата субсидия за подпомагане производството на зеленчуци – домати и пипер, реколта 2006 г., в срок до 12 май в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. В документа земеделските производители следва да посочат размера на площите, които ще засеят и да идентификация на площите, които обработват. Изплащането на субсидията за размера на реално засетите площи, ще става след извършена проверка от съответните структури на министерството, която да установи, че площите реално са засети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *