Дъблин иска да намали подоходните данъци

Ирландското правителство се надява да се възползва от новата си икономическа свобода и да намали данъците върху доходите, пише FT. Дъблин сигнализира, че е готов да разхлаби фискалната си политика, след като приключи окончателно със спасителната програма.

Министърът на финансите на Ирландия Майкъл Нуунан подчертава, че дори в годините на строги икономии правителството е намалило някои данъци. “Ние виждаме данъците като инструмент на икономическата политика и ще следваме един и същи подход за данъците върху доходите през следващите две години”, посочва той.

Дъблин иска да намали подоходните данъци, за да стимулира икономическия растеж и създаването на работни места. Наскоро държавната агенция за инвестиции в страната предупреди, че високите нива на облагане на доходите на физически лица отблъскват чуждите инвеститори и бъдещето им като цяло.

Предложението обаче може и да притесни международните кредитори на Ирландия. Икономическото възстановяване на страната е нестабилно – бюджетният дефицит е около 7,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), очаква се икономическият растеж догодина да е около 2%, а дългът да достигне 124% от БВП. Според експерти за намаляване на данъка върху доходите на физически лица може да се мисли едва след 2016 г.

Ирландия е първата спасена страна от еврозоната, която излиза от специалната програма за финансова помощ. Дъблин възприема възстановяването на икономическия суверенитет като крайъгълен камък в политиката за икономическо възстановяване.

Европейските власти също виждат Ирландия като добър пример и своеобразна победа на спорната им и силно критикувана политика за управление на кризи. Председателят на Европейската комисия (ЕС) Жозе Мануел Барозу коментира, че Ирландия изпраща важно послание – “че с решителност и подкрепа от страните-партньори ние можем и ще излезем по-силни от тази криза”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *